Máxima praat met scholieren over cultuur en mentale gezondheid

Koningin Máxima gaat in gesprek met jongeren Foto: Omroep Gelderland
Koningin Máxima gaat in gesprek met jongeren Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM – Koningin Máxima bezocht deze woensdag twee scholen in de regio Arnhem om met leerlingen in gesprek te gaan over cultuur en mentale gezondheid. “Zestig procent van de leerlingen kampt met hun mentale gezondheid.”

’s Middags bezocht Máxima de vmbo-school ’t Venster in Arnhem voor het programma Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving. Dit programma brengt professionals uit het onderwijs, culturele partijen en de gemeente samen om ervoor te zorgen dat de school een groot creatief aanbod heeft. De koningin is dan ook erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas: een organisatie die zich inzet voor gelijkere kansen voor jongeren en kinderen door de toepassing van kunst- en cultuurnieuws.

Tijdens haar bezoek nam ze een kijkje bij verschillende bijzondere projecten van de school, waaronder een workshop over het maken van mode. Ook ging ze langs bij de workshop techniek waar studenten een oud busje hebben omgebouwd tot oodtruck. De school bied veel creatieve lessen aan waardoor het door stichting Méér Muziek in de Klas als een echt boegbeeld wordt gezien voor andere scholen.

Welzijn van studenten

Later op de dag bezocht Máxima het Astrum College in Velp voor de studententour van MIND US, een organisatie die zich inzet om meer aandacht te genereren voor de mentale gezondheid van jongeren. De studententour vindt plaats op 4,5 en 6 juni in de Week van de Mentale Gezondheid. De koningin is ook erevoorzitter van de stichting MIND US.

De mentale gezondheid van studenten is erg belangrijk op de school. “We hebben meerdere studentenondersteuners waar je altijd terecht kan als je ergens mee zit en die je helpen met je mentale gezondheid”, vertelt student Lieke. “Zelf heb ik een angsstoornis, paniekstoornis, depressie en burnout gehad.” Toen het minder met haar ging, heeft ze een heel jaar lang begeleiding gehad op school en nu helpt ze zelf ook andere studenten.

Rachel is ambassadeur van het project Geestkracht, een project dat zich richt op het welzijn van de studenten. “Uit een vragenlijst blijft dat zestig procent van hun studenten kampt met mentale gezondheid. Dit komt omdat er niet over gepraat wordt in de klas. Ook merk ik dat het voor veel docenten nog moeilijk is om langs boosheid te kijken, terwijl boosheid net zo goed een emotie is als verdriet.”

Kijk hier naar de beelden van het bezoek van koningin Máxima: