Eisen klimaatactivisten ingewilligd, bezetting hogeschool in Velp ten einde

Hogeschool Velp Foto: Martin Slijper
Hogeschool Velp Foto: Martin Slijper

VELP – De eisen van klimaatactivisten die sinds maandag de hogeschool Van Hall Larenstein in Velp met tentjes bezetten, is ingewilligd. Het college van bestuur gaat een open dialoog met hen voeren over grote ‘vervuilende’ bedrijven waar de hogeschool banden mee heeft. Daarom hebben de actievoerende studenten dinsdagavond hun tentenkamp op het schoolterrein weer afgebroken.

“Dit voelt als een grote overwinning”, vertelt activist Arvid Volborth tegenover Huibert Veth van Omroep Gelderland. “Jammer dat het zo lang moest duren en er een bezetting voor nodig was.”

'Melkt boeren uit'

In de open dialoog zullen de actievoerders onder meer uitleggen welke problemen zij zien in de banden die de hogeschool heeft met ‘vervuilende’ bedrijven als ABN Amro, Rabobank, FrieslandCampina, VION, Agrifirm en The Coca-Cola Company. Die willen in hun ogen zoveel mogelijk produceren voor een zo laag mogelijke prijs. “Dat melkt boeren helemaal uit.” Ook alle indirecte banden met de fossiele industrie moeten wat hen betreft worden verbroken.

Een woordvoerder van de hogeschool laat weten dinsdagmiddag op een ‘prettige’ en ‘constructieve’ wijze met de actievoerende studenten de plannen over de open dialoog te hebben besproken tijdens de bezetting. “Er was wederzijds begrip.”

Eerdere bezetting

Vorig jaar mei bezette de actiegroep de hogeschool al eens. Dat protest werd toen beëindigd door de politie. Er kwam een facilitator op voorspraak van burgemeester Carol van Eert om te bemiddelen tussen de hogeschool en de actievoerders. Dat liep spaak omdat het schoolbestuur bij een ‘constructieve, veilige, transparante en open dialoog’ weliswaar aanwezig wilde zijn, maar niet actief wilde deelnemen.

Overwinning

Waarom dat nu anders is? Voor Arvid blijft dat gissen. “Onze strategie is niet veranderd.” Het is de bedoeling dat de open dialoog nu een doorlopend karakter heeft.

Na even te hebben ‘nagenoten van de overwinning’, zijn de actievoerders dinsdagavond naar huis gegaan. Zij gaan zich nu voorbereiden op de open dialoog. De eerste ontmoeting zal in de week van 16 september zijn. Voor de zomer zullen nadere details over de invulling worden besproken.

Meer weten, zie ook:

Zie ook: Klimaatactivisten bezetten Hogeschool Velp opnieuw: ‘Blijven hele week’
Zie ook: Bezetting hogeschool Velp duurt voort: ‘Mensen komen eten brengen’
Zie ook: Hogeschoolbestuur en activisten lijken toch in gesprek te gaan
Zie ook: Politiek roept hogeschooldirectie op tot open gesprek met klimaatactivisten
Zie ook: Hogeschool ontruimd, bezetting beëindigd: ‘Nog zeker niet klaar’
Zie ook: Bezetting op hogeschool duurt voort
Zie ook: Hogeschool nog steeds bezet: directie lijnrecht tegenover studenten
Zie ook: Klimaatactivisten bezetten hogeschool in Velp
Zie ook: Studenten en schoolleiding na bezetting nog steeds lijnrecht tegenover elkaar
Zie ook: Klimaatactivisten stellen directie ultimatum: ‘Anders volgt escalatie’

Hogeschool Velp – Foto: Martin Slijper