Kind (6) overleden na ongeluk op ‘dodenweg’

De ravage na het ongeval. Foto: Luciano de Graaf
De ravage na het ongeval. Foto: Luciano de Graaf

LAAG-SOEREN – Een 6-jarig jongetje uit Zutphen is overleden na het ongeval zaterdag op de weg langs het Apeldoorns Kanaal in Laag-Soeren. Dat meldt de politie. Een 77-jarige vrouw uit Zutphen is aangehouden als verdachte, maar is inmiddels op vrije voeten.

Bij het ongeluk raakten zeven mensen gewond. Het zijn een meisje van 3, een jongetje van 4, een vrouw van 38 en een man van 51 jaar uit Dieren. Daarnaast twee jongetjes van 4 en 6 en een man van 26 jaar uit Zutphen.

Het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk is nog gaande en daarom kan de politie nog geen nadere informatie over het ongeval geven.

De hulpdiensten kregen zaterdag even voor 16.00 uur een melding van een ernstig verkeersongeluk langs het Apeldoorns Kanaal. Ze rukten massaal uit: zes ambulances, twee traumahelikopters en meerdere brandweerwagens werden opgeroepen.

Drie auto’s, waarvan één met een paardentrailer, waren op elkaar gebotst op de Kanaalweg tussen Dieren en Apeldoorn. De acht slachtoffers, onder wie vier minderjarigen, werden met de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis, meldt de politie. Een van de kinderen is inmiddels overleden.

'Niet alweer'

“Niet alweer”, dacht bewoner Marianne Moens toen ze hoorde van het ongeluk. Het is niet de eerste keer dat er een ernstig verkeersongeluk gebeurt op de omstreden 80 km-weg naast het Apeldoorns Kanaal. De weg draagt de lugubere bijnaam de ‘dodenweg’.

“Hoeveel zware ongelukken moeten er nog gebeuren en hoeveel doodrijdingen voordat wordt gesnapt dat er haast is bij het verlagen van de maximumsnelheid?”, vraagt de bezorgde bewoner die langs de weg woont zich af. Moens zit bij het bewonerscollectief Kanaal Zuid Natuurlijk Veilig dat al jaren strijdt voor een lagere maximumsnelheid. Die moet van 80 naar 60 kilometer per uur vinden zij.

De weg is te smal. Als vrachtwagens elkaar passeren, raken ze regelmatig spiegels kwijt. Auto’s die moeten uitwijken, zijn vaker het kanaal ingereden”, illustreert ze. “Kortom, de weg is er niet op gemaakt. Wanneer gaat er eindelijk iets gebeuren aan de weg hier? Het gaat te vaak mis.”

Plannen 'dodenweg' in de maak

De snelheid moet omlaag naar 60 kilometer per uur om de weg veiliger te maken, blijkt ook uit onderzoek van een onafhankelijk adviesbureau in 2022. Ook zou het kappen van een aantal bomen langs de weg de veiligheid bevorderen. Toch is dit nog niet gebeurd.

Wel hebben de drie gemeenten waar de N-weg doorheen meandert in samenspraak met de provincie, die de weg beheert, plannen in de maak om de weg aan te pakken. Na de zomer verwacht de provincie Gelderland het maatregelenpakket af te ronden. Hoe lang het duurt voordat de maatregelen ook daadwerkelijk uitgevoerd zullen worden, is nog onduidelijk.

'Het duurt en duurt'

Voorlopig verandert er dus weinig aan de ‘dodenweg’. Tot groot ongenoegen van Peter Buter van Veilig Verkeer Nederland. Hij is betrokken bij de gesprekken met de gemeente en schrikt van het ongeluk zaterdag: “De gemeente moet ingrijpen en niet wachten tot een ongeval gebeurt. Inventariseer waar ongelukken gebeuren, maak de maximumsnelheid 60 kilometer per uur en zet flitspalen neer”, stelt hij. “Maar het duurt en duurt. Het kost allemaal zo machtig veel tijd”, verzucht hij.

Eerdere maatregelen

Overigens zijn op de beruchte weg in het verleden al een aantal maatregelen genomen om de veiligheid te bevorderen. In oktober 2022 werd op de weg een volledig inhaalverbod ingevoerd. Ook waren er handhavingsacties op verkeersovertredingen door de politie. Ondanks deze maatregelen gebeurden sindsdien nog verschillende ongevallen.