Bij Jop mag de vlag uit: ‘Fijn om te horen dat ik geslaagd ben’

Jop wordt gefeliciteerd door zijn moeder. Foto: Omroep Gelderland
Jop wordt gefeliciteerd door zijn moeder. Foto: Omroep Gelderland

DIEREN – Aan steeds meer huizen wapperen weer vlaggen met tassen: middelbare scholieren kregen deze woensdag te horen of ze geslaagd zijn. En ook bij Jop Beumer in Dieren was het nagels bijten.

Jop deed eindexamen logistiek bij Het Rhedens De Tender en zit vanmiddag toch met lichte spanning bij de telefoon. “Ja, ik denk dat het wel goedkomt, maar je weet het nooit natuurlijk.”

'Slecht en goed nieuws'

Dan komt het verlossende telefoontje van zijn docent: “Ik heb slecht nieuws en goed nieuws. Het slechte nieuws is dat we je gaan missen op school en het goede nieuws is dat je geslaagd bent.”

“Blij mee”, verzucht Jop. “Toch een opluchting. Het is heel fijn om te horen dat je geslaagd bent.”

Presentatie voor de directrice

Voor zijn eindexamen kwam er iemand een half uur meekijken bij zijn werk in het magazijn. Hoe hij omgaat met klanten en met de goederen. Daarnaast moest hij een presentatie houden voor de directrice van de school. “Over mijn leven en wat ik na de zomervakantie ga doen.”

Kijk hoe Jop het verlossende telefoontje krijgt:

En dat is iets anders dan waar hij eindexamen in deed. “Ik wil naar de VeVa in Doetinchem. Dat is een soort vooropleiding voor Defensie. Na anderhalf jaar kan ik dan naar de echte opleiding. Ik hoop dat ik uiteindelijk bij de Luchtmobiele Brigade terechtkom.”

'Komt helemaal goed met Jop'

Volgens zijn docent Niels Weeink, die hem zes jaar les heeft gegeven, komt het helemaal goed met Jop. “Het is echt een stereotype praktijkstudent: liever bezig dan in de klas zitten. Als hij ergens enthousiast over is, gaat hij er helemaal voor. Zoals dus die VeVa-opleiding. Daar zou hij volgens mij het liefst gisteren al aan zijn begonnen. Hij is er zo enthousiast over dat hij zelf een medeleerling heeft overgehaald om er ook naartoe te gaan.”

Heeft Jop dan wel iets gehad aan die logistiek opleiding? “Zeker wel. Ik heb mijn vorkheftruckrijbewijs gehaald. En ik moest in de 4e en 5e stagelopen. Toen heb ik wel stappen gemaakt. Omgaan met berekeningen en ook met mensen helpen en aanspreken.”

'Extra zakcentje verdienen'

Maar nu heeft hij eerst vakantie. “Ik ga met m’n vriendin en haar ouders naar Frankrijk en nog een paar dagen met m’n ouders.” Maar nu werkt hij nog even in een restaurant in Dieren. “Extra zakcentje verdienen voor de vakantie!”