Man krijgt 40 maanden cel voor stelen bankpassen

Pinpas Foto: Pixabay
Pinpas Foto: Pixabay

RHEDEN – De rechtbank heeft een 45-jarige veroordeeld tot 40 maanden cel. Deze straf krijgt hij voor het stelen van bankpassen en contant geld uit scholen. Ook pinde hij met die gestolen bankpassen.

Van maart tot en met mei 2023 werden uit diverse kantoorruimtes van scholen onder andere in Rheden bankpassen en contant geld weggenomen. Bij die bankpassen lagen vaak briefjes met daarop de pincode. Met de gestolen bankpassen pinde de man meerdere keren. De man stal van de meeste scholen duizenden euro’s.

Camerabeelden

De 45-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, bekende dat hij een aantal van de diefstallen uit de scholen gepleegd had. Ook bekende hij dat hij een aantal keer met de gestolen bankpassen pinde. Andere diefstallen en pintransacties ontkende hij.

Van veel pintransacties waren er camerabeelden. Uit deze camerabeelden bleek dat het om dezelfde persoon ging, omdat signalementen en de manier van pinnen met elkaar overeenkwamen. Ook uit camerabeelden van scholen was te zien dat de diefstallen op dezelfde manier werden gepleegd. De rechtbank gaat ervan uit dat de man alleen handelde.

Velp

Alleen van diefstal en bijbehorende pintransacties van de school in Velp spreekt de rechtbank de man vrij, omdat er van zowel de diefstal in de school als de pintransacties geen camerabeelden waren.

Schade vergoeden

Verder moet de man de financiële schade van een aantal scholen vergoeden, Het hier om een bedrag van 13.213 euro. Sommige scholen vroegen aan de rechtbank geen schadevergoeding. Omdat misdaad niet mag lonen, moet de man de van die scholen gestolen geldbedragen ruim 41 duizend euro aan de Staat terugbetalen.