Hier komt een rivierpark voor boeren, burgers en buitenlui

Rhederlaag bij Lathum Foto: Omroep Gelderland
Rhederlaag bij Lathum Foto: Omroep Gelderland

WESTERVOORT – Het moet een plek worden waar natuur, recreatie, landbouw en bedrijven samen tot bloei kunnen komen, het nieuwe Rivierklimaatpark IJsselpoort. We hebben het dan over het gebied langs de IJssel tussen Arnhem en Giesbeek. Sinds deze week liggen de plannen ter inzage en kan iedereen meedenken over de invulling.

Het is een ambitieus plan waarbij de gemeenten Zevenaar, Arnhem, Duiven, Rheden, Westervoort, en de organisaties Natuurmonumenten, provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de handen ineenslaan. Het hele park kost een aardige cent, minstens 68 miljoen euro is er nu voor uitgetrokken.

Mark Eichner is de projectmanager van het project Rivierklimaat IJsselpoort en hij laat aan de rand van het water bij Lathum zien hoe veelomvattend de plannen zijn: “Als we niets doen dan gaat dit hele gebied op slot. We willen het nu verder ontwikkelen. En we zien nieuwe klimaatscenario’s zoals de afgelopen tijd met heel veel regen. We willen ervoor zorgen dat we in dit gebied sneller water veilig kunnen afvoeren, maar ook vast kunnen houden in tijden van droogte.”

Over zes jaar klaar

Alle betrokkenen – en dat zijn er nogal wat – mogen meepraten om tot een definitief plan te komen. De plannen zijn online in te zien en volgende week donderdag 27 juni is er een inloopbijeenkomst in Zalencentrum Wieleman in Westervoort.

Het streven is om begin 2025 met een definitief plan te komen, waar iedereen achter staat. Dan hebben we het over eerder genoemde partijen. In 2026 kan dan daadwerkelijk de eerste schop de grond in. De verwachting is dat eind 2030 alle werkzaamheden zijn uitgevoerd.

Projectmanager Mark Eichner legt uit wat de plannen zijn: