NK wielrennen, dit zijn de wegafsluitingen

Wielerrecreanten proberen parcours NK uit tijdens Ronde van Arnhem. Foto: Omroep Gelderland
Wielerrecreanten proberen parcours NK uit tijdens Ronde van Arnhem. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM – Vandaag is het zover: dé Nederlandse wielerwedstrijd van het jaar is zondag in Arnhem. De oplettende kijker heeft dan ook vast al de borden langs de weg zien staan met verkeerswaarschuwingen. Want het parcours doorkruist nogal wat wegen van de Gelderse hoofdstad, Velp, Rozendaal en Rheden. Wij zetten voor je op een rij waar jij die dag rekening mee moet houden.

De race begint op de Markt van Arnhem, maar de wedstrijd barst pas echt los vanaf Velp. Over de Arnhemsestraatweg fietst het peloton naar Rheden om vervolgens meerdere rondes over Posbank te rijden. Na die rondes gaan de renners terug richting Arnhem waar zij opnieuw meerdere rondes moeten rijden. De finish is op de Zijpendaalseweg naast het Sonsbeekpark.

Wil je naar het kampioenschap kijken? Dan adviseert de organisatie om lopend, fietsend of met het openbaar vervoer te komen. Met de benenwagen mag je bijna overal nog langs en het parcours oversteken op verschillende plekken. Is het openbaar vervoer geen optie? Dan kun je het beste parkeren in parkeergarage Arnhem Centraal. Tijdens het evenement is die het best te bereiken via de Amsterdamseweg of de singels.

Geen toeschouwers op de Posbank

Je kunt natuurlijk ook op andere plekken van de route de Nederlandse top bewonderen. Vanaf station Rheden en Velp sta je binnen 5 minuten lopen langs het parcours. Maar goed om te weten: de Posbank en Nationaal Park Veluwezoom blijven gedurende de race gesloten.

Over die Posbank was veel discussie ontstaan tussen de organisatie en Natuurmonumenten. Laatstgenoemde zag een NK ‘met toetsers, bellen, rennend en schreeuwend publiek midden in kwetsbare natuur’ niet zitten. Dus stelde Natuurmonumenten een lijstje met eisen op. De organisatie is tegemoetgekomen aan een groot deel van die eisen. En dat betekent: geen publiek op de Posbank.

Wegwezen

Woon je langs de route en wil je juist ver weg blijven van het evenement? Ook dan moet je met het een ander rekening houden. Het parcours is namelijk volledig afgesloten van 07:00 tot 16:30 uur en je komt er dan met de auto niet meer doorheen. De organisatie adviseert daarom je auto van tevoren buiten het parcours te parkeren. Wandelen of fietsen blijft wel mogelijk.

In Arnhem is de Zijpendaalseweg dicht tot zondag 21.00 uur. Op zondag vanaf 07.00 tot 16.30 uur zijn ook deze wegen afgesloten: Schelmseweg, Deelenseweg, Cattepoelseweg, Beethovenlaan, Oremusplein, Kluizeweg, Wagnerlaan, Apeldoornseweg en de Sonsbeeksingel.

De route van het NK Wielrennen 2024. – Foto: Organisatie NK Wielrennen 2024