Koepel de Kaap op de Posbank krijgt nieuwe trap

Trap Koepel de Kaap Foto: Studio Rheden
Trap Koepel de Kaap Foto: Studio Rheden

RHEDEN – Iedereen die in Rheden woont en af en toe op de Posbank komt kent de enorme lange steile trap bij Koepel de Kaap. Deze is onlangs helemaal vervangen. De trap ligt naast Koepel de Kaap, een historisch theehuisje aan de rand van het Herikhuizerveld.

Als je vanaf Rheden lopend naar Koepel de Kaap wandelt kom je de houten trap tegen. De trap van 106 treden is ook geliefd bij mensen die aan hun conditie willen werken. Natuurmonumenten heeft de bekende trap, de houten treden en de leuning, onlangs helemaal laten vervangen omdat het hard nodig was.

Tekst gaat verder onder foto

Koepel de Kaap op de Posbank krijgt nieuwe trap – Foto: Martin Slijper

Maar wat is Koepel de Kaap?

Koepel de Kaap is een uitkijkplek met een panoramisch uitzicht gelegen op de Posbank, een bekend heuvelachtig natuurgebied in de Veluwezoom bij Rheden. Het werd gebouwd in 1899. Het was eerst een eenvoudige schuilplek, een rieten dakje dat leunde op acht houten palen. Het diende oorspronkelijk als een uitkijkpunt voor wandelaars en natuurliefhebbers, om hen een beter zicht te geven op de uitgestrekte natuur van de Veluwezoom.

Tekst gaat verder onder foto

Koepel de Kaap op de Posbank krijgt nieuwe trap – Foto: Martin Slijper

De koepel heeft in de loop van de tijd diverse gedaanteverwisselingen ondergaan. Rond 1935 kwamen er ook houten wanden in. In het historisch theehuisje op de Posbank kon je in het hoogseizoen altijd koffie, drankjes en ijsjes krijgen.

Tekst gaat verder onder foto

Koepel de Kaap op de Posbank – Foto: Martin Slijper

Veel mensen denken dat Natuurmonumenten eigenaar, maar dat klopt niet. De Koepel de Kaap is nog steeds eigendom van de gemeente Rheden. Op dit moment wordt het huisje niet verhuurd. Maar Rheden hoopt dat het volgend jaar weer verhuurd wordt.