Onrust door geplande sloop van 138 huizen: ‘Hele straat over de zeik’

Gerrie is niet van plan om uit haar huis te vertrekken. Foto: Omroep Gelderland
Gerrie is niet van plan om uit haar huis te vertrekken. Foto: Omroep Gelderland

VELP – Vivare is van plan om een oude arbeiderswijk in Velp-Zuid te slopen. In totaal moeten 138 huizen plaatsmaken voor ongeveer 200 energiezuinige huizen, variërend van hoogbouw tot starterswoningen. Volgens Vivare is dit nodig, om de wijk toekomstbestendig te maken. Maar veel bezorgde bewoners zien het helemaal niet zitten om hun vertrouwde omgeving gedwongen te verlaten, zoals de 70-jarige Gerrie, die al 15 jaar in de wijk woont.

“Ik snap dat ze bepaalde huizen hier moeten slopen, die zijn ook gewoon slecht en oud. Maar er zijn ook nog heel veel huizen die goed zijn, zoals die van mij. Het is een hartstikke leuk huisje. Dat krijg ik nooit meer ergens,” zegt Gerrie van Beek. Ze woont in een twee-onder-één kap woning in de Grintakkerstraat. En heeft een mooie tuin waar ze al haar vrije tijd in steekt.

Haar vertrouwen in Vivare is ver onder het vriespunt gedaald: “Vivare denkt alleen maar aan zichzelf, niet aan de huurders. Ze doen toch wat ze zelf willen. Dus wat zijn wij nou eigenlijk waard? We moeten maar meehobbelen met alles. Daar heb ik gewoon geen zin in.”

Uitstel en onzekerheid

De huizen in Velp-Zuid zijn rond 1920 gebouwd en het vernieuwen van de wijk staat sinds 2012 op de planning. Het is onderdeel van een groot herstructureringsproject, opgezet door Vivare en de gemeente Rheden. Het doel was om in totaal 680 woningen aan te pakken middels onderhoud, verduurzaming of sloop/nieuwbouw. De wijk waar Gerrie woont is het laatste deel dat nog aangepakt moet worden.

Een deel van de bewoners geeft aan dat ze al langer dan tien jaar door Vivare ‘aan het lijntje worden gehouden’, en leven al die jaren in onzekerheid over wat er met hun huis gaat gebeuren. Waar in 2022 bijvoorbeeld een groot gedeelte van de wijk gerenoveerd en verduurzaamd zou worden, is na lang wikken, wegen en uitstel nu tóch besloten om de hele wijk te slopen.

De Grintakkerstraat waar Gerrie woont is onderdeel van de wijk die gesloopt gaat worden – Foto: Omroep Gelderland

'Mensen worden er ziek van'

Dit tot grote ergernis van Gerrie: “Al dat gedoe, Vivare zegt het één en dan weer het ander. Dan weet je toch niet meer waar je aan toe bent. Dat is gewoon heel frustrerend. Op deze leeftijd hoor je leuke dingen te doen, en niet in zo’n stressvolle situatie te zitten. Mensen uit de wijk worden er letterlijk ziek van, krijgen last van hun hart. Dat is toch logisch? Al die onzekerheid breekt ons op.”

Gerrie is gefrustreerd door het sloopplan:

Gemeenschap is sterk

Voor velen is de wijk niet alleen hun thuis, maar ook een gemeenschap met diepgewortelde sociale banden. Het vooruitzicht om te verhuizen naar een nog onbekende plek roept vragen op over de impact op hun dagelijkse leven.

Zo ook bij Zwaantje van Hagen (70) en haar man Gerrit (75), die compleet afhankelijk zijn van de mantelzorg van hun dochter: “Ze is speciaal voor ons twee huizen verderop komen wonen. We moeten maar afwachten waar we straks terecht komen. Vivare zegt dat ze er rekening mee houden, maar ik vertrouw ze voor geen cent meer. Ze kunnen kletsen wat ze willen, ik geloof ze niet. En niet alleen ik hoor, onze hele straat is over de zeik.”

Vertrouwen terugwinnen

De sloop van de wijk is vooralsnog een voorgenomen besluit, dat begin 2025 definitief moet worden. Volgens Iris van den Akker, sinds januari 2024 projectleider bij Vivare, is de kans dat de sloop niet doorgaat nihil.

De aankomende tijd hoopt ze het vertrouwen van de bewoners terug te kunnen winnen: “Ik zet erop in om goed te blijven communiceren met de bewoners, en ze tijdig te informeren over de stappen die we gaan zetten. Sowieso hebben alle bewoners de mogelijkheid om terug te keren in de wijk. We proberen hierbij rekening te houden met iedereens wensen.”