Is gemeentelijke website Rheden.nl wel veilig?

Website Foto: Pixabay
Website Foto: Pixabay

RHEDEN – Gemeente Rheden wil eind 2024 al haar producten en diensten digitaal aanbieden, zodat inwoners op elke gewenste manier zaken kunnen doen met de gemeente. Maar is Rheden digitaal wel veilig?

Bijna drie kwart van de websites van de Nederlandse gemeenten voldoet nog niet aan de veiligheidseisen. Websites moeten als onderdeel van die eisen onder andere een beveiligde verbinding bieden. En dat gebeurt niet overal, zo blijkt uit onderzoek van Digital Insights Platform volgens de website Binnenlandsbestuur.nl.

Tekst gaat verder onder de foto.

Is gemeentelijke website Rheden.nl wel veilig? – Foto: Martin Slijper

Daaruit blijkt dat de website van de gemeente Rheden ook niet veilig genoeg is. Een aantal websites van de gemeente Rheden wordt op de site Basisbeveiliging.nl namelijk als ‘hoog risico’ aangemerkt. Gemeente Rozendaal doet het overigens wel heel goed.

Op dit moment is het al zo dat veel producten die inwoners bij afdeling Burgerzaken kunnen aanvragen, ook digitaal (met DigiD) aan te vragen zijn. Volgens de gemeente Rheden is het “de bedoeling dat eind 2024 alle 550 producten en diensten ook digitaal aangeboden worden. Daarmee voldoet de gemeente dan aan de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv).

De mogelijkheid om per post met de overheid te communiceren blijft. Ook het aanvragen van producten via post en via afspraak op locatie blijft nog mogelijk.