Toch helikopter boven de Veluwe bij NK Wielrennen

Wielrenner Foto: Pixabay
Wielrenner Foto: Pixabay

RHEDEN – Op 23 juni werden de Nederlandse kampioenschappen wielrennen gehouden in Arnhem, Rheden en Rozendaal. Daarbij gingen de wielrenners ook door Nationaal Park Veluwezoom en over de Posbank. Maar de Posbank was niet toegankelijk voor bezoekers.

Verder is afgesproken dat er geen helikopter over het natuurgebied zou vliegen en rijden er zo veel mogelijk elektrische auto’s over de Posbank. Het zou ‘het groenste NK Wielrennen ooit’ worden. Dat zeiden de gemeenten en wielerbond KNWU, die samen het NK organiseren met ondersteuning van Natuurmonumenten.

Laagvliegende helikopter

Toch was er een laagvliegende helikopter boven de Veluwe te zien. En dat was niet afgesproken. Bij de organisatie van NK Wielrennen was niemand bereikbaar voor commentaar.

Omdat er door NK Wielrennen geen vluchtplan is ingediend bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) voor een helikoptervlucht op deze dag kon LVNL ook niet nakijken en bewijzen hoe de helikopter heeft gevlogen.

LVNL: “Dit betekent dat een helikoptervlucht niet onder begeleiding van de luchtverkeersleiding heeft plaatsgevonden. Het is mogelijk dat een helikopter in het lagere (ongecontroleerde) luchtruim op zicht heeft gevlogen.

Zie ook: ‘Groenste NK wielrennen ooit’ in regio Arnhem
Zie ook: Goed nieuws: geen McDonald’s, wel de groenste NK wielrennen ooit
Zie ook: Organisatie overtuigd dat NK wielrennen op Posbank kan
Zie ook: Eisenlijstje van Natuurmonumenten nieuwe drempel voor NK wielrennen
Zie ook: Het NK wielrennen 2024 op de Posbank, kan dat?