Eerste trolleybus 75 jaar geleden van Arnhem naar Velp

Trolleybus Foto: Studio Rheden
Trolleybus Foto: Studio Rheden

VELP – Precies 75 jaar geleden, op 5 september 1949, reed de allereerste trolleybus in Nederland van Arnhem naar Velp. De Gelderse hoofdstad is inmiddels de enige plek in Nederland waar de bussen nog steeds aan een bovenleiding rijden.

Officiële ingebruikname

De keuze voor de trolleybus werd gemaakt nadat tijdens de Slag om Arnhem in 1944 het merendeel van het trammaterieel werd verwoest. De introductie van de trolleybus volgde enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog, toen de tram niet terugkeerde in Arnhem. Burgemeester Chris Matser gaf op die dag in 1949 het startsein voor de eerste rit. De trolleybus, nummer 101, reed in eerste instantie tussen Arnhem en Velp, maar werd later doorgetrokken naar Oosterbeek.

Uniek in Nederland

Arnhem is vandaag de dag de enige Nederlandse stad met een trolleybusnetwerk. De bussen, die hun energie uit een bovenleiding halen, zijn een bekend beeld in de stad. In het verleden reden trolleybussen ook in steden als Groningen en Nijmegen, maar daar zijn ze inmiddels verdwenen.

Tekst gaat verder onder foto

Trolleybus – Foto: Studio Rheden

De beroemde 101

De allereerste trolleybus, de 101, is een begrip onder oud-chauffeurs en wordt nog steeds ingezet bij speciale gelegenheden. Tijdens verkiezingen fungeert de bus bijvoorbeeld als rijdend stemlokaal. Ook burgemeester Ahmed Marcouch heeft de bus gebruikt, onder meer tijdens de uitreiking van koninklijke onderscheidingen. Deze week, ter ere van het jubileum, is de 101 weer regelmatig te zien in het Arnhemse straatbeeld.

Tijdelijk geen trolleybussen in Velp

Ondanks het jubileum rijdt er momenteel geen trolleybus door Velp. Door werkzaamheden in Arnhem worden er minimaal negen maanden lang gasbussen ingezet als vervanging. Het is nog onduidelijk wanneer de trolleybussen weer terugkeren op de route naar Velp. Nederlandse trolleybussen die zijn afgeschreven krijgen vaak een tweede leven in het buitenland, onder andere in Rusland.

Update

Op zondag 8 september organiseert Breng ook een feestelijke open dag bij de garage aan de Westervoortsedijk in Arnhem. Van 12.00 tot 16.00 uur zijn geïnteresseerden welkom om een kijkje te nemen achter de schermen. Kijk hier voor het hele programma.