Brandtoren op Rozendaalse Veld viert nieuwe monumentenstatus

Brandtoren op Rozendaalse Veld viert nieuwe monumentenstatus Foto: Martin Slijper
Brandtoren op Rozendaalse Veld viert nieuwe monumentenstatus Foto: Martin Slijper

ROZENDAAL – Het tweede weekend van september staat elk jaar in het teken van Monumentendag. Dit jaar was ook de brandtoren op het Rozendaalse Veld onderdeel van het evenement, aangezien de toren sinds kort de status van monument heeft.

Ruim 200 mensen bezochten de toren, velen van hen kwamen op de fiets. Voor wie niet in staat is om te fietsen, was er een pendeldienst beschikbaar met de huifkar vanaf de één na laatste grote parkeerplaats aan de Kluizenaarsweg naar de brandtoren.

Opening

Voorzitter Judit Wassing van De Geërfden van Velp opende zaterdag de Heidebeleefdag bij de brandtoren, die staat op het 600 hectare grote Rozendaalse Veld. Ze begon met een dankwoord aan torenfluisteraar en oud-voorzitter Dick Tiemens (77) van de Stichting Behoud Brandtoren. Hij kreeg als dank een originele tekening van de brandtoren, gemaakt door de Velpse kunstenaar Kees Momma.

Na de opening door Wassing openden de burgemeesters Carol van Eert (Rheden) en Ester Weststeijn (Rozendaal) de dag officieel. Ook zij kregen een tekening van Momma aangeboden

Brandtoren op Rozendaalse Veld viert nieuwe monumentenstatus – Foto: Martin Slijper

Monumentendag stond dit jaar in het teken van het 75-jarig bestaan van de brandtoren. Daarnaast werd gevierd dat de toren recent de status van monument kreeg, en dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat de heide werd overgedragen aan de gemeente Rheden door de Geërfden van Velp.

Ook werd er een spelletje georganiseerd waarbij de burgemeesters en wethouders van Rheden en Rozendaal door middel van touwtjes een kleine vuurtoren moesten maken. Vervolgens konden bezoekers de bijna 34 meter hoge toren beklimmen naar het wachthuisje in de top en genieten van het uitzicht op de heide van Nationaal Park Veluwezoom, dat bijna 110 meter boven zeeniveau ligt.

Brandtoren op Rozendaalse Veld viert nieuwe monumentenstatus – Foto: Martin Slijper

Daarnaast waren er verschillende stands waar bezoekers onder meer iets te weten konden komen over het beheer van het Rozendaalse Veld door de gemeente Rheden. Er was ook informatie te vinden over de brandweer, biodiversiteit, de boswachters, Geërfden van Velp en de Stichting Behoud Brandtoren.

Brandtoren op Rozendaalse Veld viert nieuwe monumentenstatus – Foto: Martin Slijper

Crowdfundingactie

Om de toren te renoveren, hebben De Geërfden van Velp een crowdfundingactie opgezet. De toren is al tien jaar niet meer geschilderd en heeft onderhoud nodig. Daarvoor is ruim 60.000 euro nodig.

Donaties zijn van harte welkom, zo vertelt de voorzitter. Uw eventuele bijdrage kunt u voldoen op: NL73 INGB 0003 438 714 t.n.v. Stichting Behoud Brandtoren Rozendaalse Veld.

Torenfluisteraar en voormalig voorzitter Dick Tiemens – Foto: Martin Slijper

ANBI-status

Momenteel loopt de aanvraag voor de Culturele ANBI-status voor Stichting Behoud Brandtoren Rozendaalseveld. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in hun aangifte inkomstenbelasting een gift aan een culturele ANBI vermenigvuldigen met 1,25 en als gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van een dergelijke gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Toch liep de dag niet helemaal voorspoedig. Enkele bezoekers waren van mening dat hun kinderen van 3 jaar ook naar boven konden klimmen. Maar daar stok de organisatie snel een stokje voor.

Brandtoren op Rozendaalse Veld viert nieuwe monumentenstatus – Foto: Martin Slijper

Publiekrechtelijk behoort het Rozendaalse Veld tot de gemeente Rozendaal, privaatrechtelijk is de eigenaar de gemeente Rheden, terwijl de brandtoren eigendom is van de Stichting Brandtoren Rozendaalse Veld.

Meer weten, zie ook:

Zie ook: Brandtoren op Rozendaalse Veld viert nieuwe monumentenstatus
Zie ook: 60.000 euro nodig om unieke toren te redden
Zie ook: Monumentendag: Beklim Brandtoren op Rozendaalse Veld tijdens jubileumfeest
Zie ook: Brandtoren op het Rozendaalse Veld wordt gemeentelijk monument
Zie ook: Wethouder Paul Hofman ontvangt tweede boekje Geërfden tijdens Heideschouw
Zie ook: Heidebrand in Rozendaal vrijwel zeker aangestoken