Bewoners Oranjeweg Rheden ontevreden over nieuwe situatie na renovatie

Oranjeweg Rheden Foto: Martin Slijper
Oranjeweg Rheden Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Diverse bewoners van de Oranjeweg in Rheden zijn niet te spreken over de veranderingen in hun straat na de recente renovatie van de weg en riolering. Klachten variëren van slecht onderhoud van de bermen tot te hoge snelheden van auto’s.

Onkruid en bermonderhoud

Een van de grootste ergernissen onder de bewoners is het onderhoud van de bermen. Volgens hen is het onkruid flink uit de hand gelopen. “Het onkruid staat hier soms wel een meter hoog,” vertelt een bewoner. Dit komt ten goede aan de biodiversiteit, maar daar zien de omwonenden weinig van terug. “Er zouden meer bloemen komen, maar ik zie alleen maar groen onkruid. Het ziet er onverzorgd uit,” aldus één van de klagers.

Bewoners kunnen niet goed uitstappen, vooral ouderen zijn bang dat ze vallen als ze in het onkruid in de berm moeten uitstappen om uit de auto te komen. Daarom heeft inmiddels één bewoner zelf een klein voetpad gemaakt om veilig de auto te verlaten.

Tekst gaat verder onder de foto

Oranjeweg Rheden – Foto: Martin Slijper

Verkeerde keuze in groenvoorziening

Naast het bermonderhoud is er ook kritiek op de inrichting van de straat na het voltooien van de werkzaamheden in juni van dit jaar. Voor de renovatie stonden er lage heggen van ongeveer 50 centimeter langs de weg. Deze zijn na het project niet teruggeplaatst. “Vroeger zag het er veel netter uit met die kleine heggetjes,” zegt een inwoner. Hij vindt dat de gemeente beter gras had kunnen aanplanten. “Nu ziet het er rommelig uit en is het niet meer zoals vroeger.”

Snelheidsoverschrijdingen

Daarnaast uiten bewoners hun zorgen over de verkeersveiligheid. De weg zou volgens hen veranderd zijn in een racebaan. “Sommige auto’s rijden hier wel 80 tot 100 kilometer per uur, terwijl je maar 50 mag,” zegt een bewoner. Volgens hem zorgt dit voor gevaarlijke situaties, vooral ’s avond. De bewoners hopen dat er maatregelen komen om de snelheid te beperken, zoals bloembakken op de weg of extra verkeersdrempels.

Meer weten, zie ook:

Zie ook: Verkeersveiligheid Oranjeweg Rheden wordt eindelijk aangepakt
Zie ook: Wordt de Oranjeweg in Rheden een 30 kilometerweg?