Bewoners in Velp-Zuid bezorgd over de toekomst

Bewoners in Velp-Zuid bezorgd over de toekomst Foto: Martin Slijper
Bewoners in Velp-Zuid bezorgd over de toekomst Foto: Martin Slijper

VELP – Er heerst nog steeds veel onrust in Velp-Zuid. Bewoners van de 138 woningen weten niet waar ze aan toe zijn. Ze zijn bang en boos. Moeten ze verplicht verhuizen? Wordt hun huis gesloopt, gerenoveerd of krijgt het een monumentenstatus?

De bewoners hoopten afgelopen week tijdens een bijeenkomst in buurthuis De Poort op meer duidelijkheid, maar die kwam er niet. Vivare en gemeente Rheden waren niet aanwezig, de SP had ze niet uitgenodigd. Toch heeft Vivare uitgebreid gereageerd op vragen van Studio Rheden verderop in dit artikel.

Marleen Noorland (PvdA) en Theo Kooijmans (Volkspartij Politiek Rheden) hebben inmiddels vragen gesteld aan het college over de woningen.

Bewonerscommissie

De drukbezochte bijeenkomst, georganiseerd door de SP van Rheden in buurthuis De Poort, verliep goed. De bewoners hebben besloten dat er een bewonerscommissie moet komen die opkomt voor de 138 woningen die Vivare wil slopen. Er was overigens al een klankbordgroep opgericht vanuit de huurdersvereniging, Vivare en de gemeente.

De gemeente Rheden zou begin 2025 al een besluit over de woningen kunnen nemen. Een jaar later zou Vivare dan kunnen beginnen met de sloop van de eerste woningen. Bewoners krijgen in de tussentijd stadsvernieuwingsurgentie en daarmee hebben ze de hoogste voorrang als ze een andere woning gaan zoeken. Dat kan een tijdelijke woning zijn, en dat ze terugkeren naar de wijk. Maar soms besluiten bewoners ook om in deze woning te blijven.

Tekst gaat verder onder de foto

Bewoners in Velp-Zuid bezorgd over de toekomst – Foto: Omroep Gelderland

Monumentenstatus

Erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap willen dat een aantal huizen in de ‘sloopwijk’ een monumentenstatus krijgen. Heemschut heeft daarom op 8 oktober 2024 voor 55 tot 60 woningen de monumentenstatus aangevraagd bij de gemeente Rheden. Mocht die status worden toegekend, dan worden deze huisjes niet gesloopt. Dat zou echter wel voor vertraging zorgen bij de sloop en bouw van de overige huizen.

Het gaat om deze woningen

  • Alle woningen in de Grintakkerstraat inclusief de Amaliastraat 2.
  • Het kwadrant woningen dat omgeven wordt door de P. Buijsstraat – A. Pauwstraat – Casper Fagelstraat en de Hugo de Grootstraat.
  • Alle woningen aan de oostzijde van de Hugo de Grootstraat (oneven nummers) incl. de Willemstraat 28
  • Alle woningen aan de westzijde van de Hugo de Grootstraat (even nummers) inclusief de kopwoning Van Oldebarneveldstraat 1.
  • In de Anthonie Heinsiusstraat de noordzijde (even nummers) en van de zuidzijde de nummers 5, 7 en 9.

Tekst gaat verder onder de foto

Bewoners in Velp-Zuid bezorgd over de toekomst – Foto: Omroep Gelderland

Slopen

De overige 78 huizen worden, als het aan Vivare ligt, wel gesloopt. Maar niet alle bewoners (70%) zijn daar blij mee in de Amaliastraat, Johan van Oldebarneveldtstraat, Paulus Buijsstraat, Johan de Wittstraat en Adriaan Pauwstraat. Renoveren is milieuvriendelijker en goedkoper dan slopen en opnieuw bouwen.

Tekst gaat verder onder de foto

De Grintakkerstraat in Velp – Foto: Omroep Gelderland

Huurprijzen

De bewoners willen ook graag hun lage huur behouden. Door nieuwbouw moeten ze meer betalen, wat veel mensen niet willen of kunnen.

Een woordvoerder van Vivare vertelt: ”Het grootste deel (circa 150 woningen) van de nieuwbouw in deelgebied 3 wordt sociale huur, net als nu het geval is. De huurprijzen worden hoogstwaarschijnlijk hoger dan dat ze nu zijn. De energiekosten zijn daarentegen veel lager en mogelijk hebben huurders ook recht op huurtoeslag. Goed om te weten. De huren zijn momenteel bevroren, huurders hebben dus geen huurverhoging gehad het afgelopen jaar.

Onderhoud

De afgelopen jaren is er weinig onderhoud gedaan aan deze woningen. Dat heeft volgens Vivare “te maken dat er al jaren plannen zijn voor groot onderhoud of renovatie of sloop-nieuwbouw. Noodzakelijk onderhoud wordt gewoon uitgevoerd. Bewoners kunnen ons hiervoor bellen.

Vivare: “We vinden het belangrijk dat onze huurders comfortabel en energiezuinig wonen en dat onze huizen in goede staat zijn. Hierover hebben we ook afspraken met de gemeente. We hebben onderzocht of we deze woningen konden renoveren. Hier hebben we achteraf lang over gedaan en dat is vooral heel vervelend voor de bewoners die daardoor te lang in onzekerheid zitten.

Ook na een renovatie kunnen deze woningen en de wijk niet voldoen aan de wensen en eisen van deze tijd en de toekomst. Het plan is om ongeveer 200 woningen terug te bouwen. Dat zijn er meer dan nu. En dat is fijn, want de woningnood is groot en we willen zoveel mogelijk mensen aan een huis helpen.

We zijn samen met de gemeente Rheden bezig met het vaststellen van de stedenbouwkundige visie. Alle vakdisciplines binnen de gemeente Rheden mogen hier iets van vinden. Daarna moet er goedkeuring komen van de gemeenteraad. En dan volgt er een officieel sloopbesluit en gaat het sociaal plan.

In dit sociaal plan staan afspraken over stadsvernieuwingsurgentie (bewoners krijgen dan voorrang voor een andere of tijdelijke huurwoning), verhuiskostenvergoeding en terugkeergarantie. We verwachten begin 2025 dat het sloopbesluit definitief is.

Tekst gaat verder onder de foto

Bewoners in Velp-Zuid bezorgd over de toekomst – Foto: Martin Slijper

Televisie

Op 10 oktober kwam de sloopwijk ook nog landelijk in het nieuws bij SBS6. Kijk hier aflevering 284 terug bij Hart van Nederland vanaf 12.10 minuten.

Zie ook: Onrust door geplande sloop van 138 huizen: ‘Hele straat over de zeik’