De Posbankmoord in Rheden: de zaak van Alex Wiegmink opnieuw bekeken

Peter Wiegmink
Peter Wiegmink

RHEDEN – Frank S., één van de daders van de Posbankmoord, is afgelopen vrijdag in de gevangenis overleden. Lange tijd leek deze zaak niet opgelost te worden, tot de inmiddels overleden dader zichzelf meldde. Dertien jaar na dato. De zaak hield de gemoederen lang bezig, maar hoe ging dat ook alweer?

De moord op Alex Wiegmink werd landelijk bekend als de Posbankmoord, zo schrijft Mark Oogjes van Omroep Gelderland. De huisschilder uit Drempt ging na het werk nog even een rondje hardlopen. Vervolgens is hij doodgeschoten op de parkeerplaats Bloemer in het heidegebied op de Posbank. Zijn lichaam werd korte tijd later teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Noord-Brabantse Erp.

De moordenaars wilden namelijk de auto van Wiegmink stelen voor een geplande overval. Toen hij dit weigerde, werd hij vermoord. Frank S. bracht samen met Souris R. de auto met daarin het lijk van Wiegmink naar het Brabantse dorp. Daar werd de auto met het lichaam erin in brand gezet.

Jarenlang wist niemand wat er precies was gebeurd. De politie had te weinig aanknopingspunten en onderzocht zelfs of Wiegmink een dubbelleven leidde. Hier werd geen aanwijzing voor gevonden en de oplossing van de zaak liet op zich wachten. De zaak veranderde in een zogeheten cold case.

Paranormaal begaafden

Vijf jaar na de gebeurtenis heropent de politie de zaak. Dit naar aanleiding van een tip van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Een 47-jarige Arnhemmer werd gearresteerd, maar ontkende ermee te maken te hebben. Dat bleek te kloppen: de zaak werd weer gesloten en het duurde nog jaren voor de daadwerkelijke daders opgepakt werden. De tip blijkt het gevolg van een uitzending van het televisieprogramma Het Zesde Zintuig waarin paranormaal begaafden zich over de zaak hebben gebogen. Maar ook dit spoor loopt dood.

In 2013 werd de zaak weer geopend. Tien jaar na dato kreeg de politie een tip binnen nadat Omroep Gelderland aandacht aan de zaak besteedde met het programma Dossier GLD. De tipgever zou informatie hebben over de moord, maar stapte niet eerder naar de politie. Ook deze tip leidde niet naar de oplossing. Die kwam pas drie jaar later.

Posbankmoord – Foto: Martin de Jongh

Een xtc-deal met agenten

De zaak lag inmiddels weer stil. Tot er in 2016 een cold case team van 20 man opnieuw startte met het onderzoek. Ook kreeg de zaak weer aandacht in de media. Mede door Peter R. de Vries, die zich al vrij snel vastbeet in de moord. Dit keer bleek de aandacht succesvol. Een paar weken nadat Opsporing Verzocht aandacht had besteed aan de zaak, werden er twee verdachten aangehouden.

Frank S. gaf zichzelf aan. De moord knaagde aan zijn geweten, waardoor hij in november 2016 bij de politie een bekentenis aflegde. Later werd ook Souris R. opgepakt. Dit gebeurde na de inzet van undercoveragenten. De infiltranten hielden R. een deal voor: xtc-pillen voor 75.000 euro. Met vier deals zou hij drie ton kunnen verdienen, maar dan moest hij wel eerst de moord op Wiegmink bekennen. ‘Die kans laat ik niet schieten’, zei hij er toen over in de rechtszaal en hij bekende toen aan de agenten de moord.

Al eerder in beeld

De twee mannen bleken al eerder in beeld te zijn geweest. Vlak na de moord zijn ze gehoord. Niet als verdachten, maar als getuigen. Zestien jaar laten werden ze weer gehoord. Dit keer wel als verdachten. Ze kregen een flinke straf opgelegd: Frank S. kreeg 14 jaar en Souris R. 16 jaar. Dat was hoger dan de eis van 13 jaar.

Ze gingen ertegen in hoger beroep. De advocaat van R. wilde een onderzoek naar de Mr. Big-methode. De pleitbezorger had gevraagd of rechtspsycholoog Peter van Koppen onderzoek zou mogen doen naar de betrouwbaarheid van deze methode. Het gerechtshof hekelde dat de advocaat het dossier al aan Van Koppen had laten lezen.

In de documenten zaten ook geluidsopnamen van de undercoveroperatie. De agenten zouden gevaar lopen als deze opnames uitlekten. Er kwam dan ook geen onderzoek naar de methode. Wel bleef het hoger beroep staan en daarin kregen de verdachten een hogere straf. Beiden kregen 18 jaar.

De zaak moest opnieuw

Twee jaar later boog het gerechtshof in Den Haag zich opnieuw over de zaak. De Hoge Raad oordeelde dat het proces tegen verdachte Souris R. over moest, omdat er twijfels waren over de bekentenis die hij bij een undercoveroperatie van de politie aflegde. De agenten lieten zich zien als geharde criminelen, waardoor er de vraag was of R. zich wel in vrijheid heeft kunnen verklaren.

Het OM kwam weer met een nieuwe eis: twintig jaar celstraf. Volgens het Openbaar Ministerie is uit de gesprekken tussen verdachte en undercoveragenten gebleken dat er geen sprake was van ontoelaatbare druk. Ook moest er volgens het OM rekening gehouden worden met het leed dat de familie is gedaan. En zo geschiedde: R. kreeg 18 jaar opgelegd. Dezelfde straf als de overleden Frank S. al hoorde.

Meer weten, zie ook:

Zie ook: Moordenaar Posbankmoord overleden
Zie ook: Broer vermoorde Alex Wiegmink blij: boek Posbankmoord kan dicht
Zie ook: Verdachte Posbankmoord opnieuw in cassatie
Zie ook: Souris R. krijgt 18 jaar cel voor Posbankmoord
Zie ook: Posbankmoord: hof doet uitspraak in hoger beroep
Zie ook: Twintig jaar cel geëist in hoger beroep Posbankmoord
Zie ook: OM komt met strafeis in hoger beroep Posbankmoord
Zie ook: Tranen tijdens hoger beroep Posbankmoord: ‘Al 18 jaar houdt hij zijn mond, hoe kan hij?’
Zie ook: Gerechtshof buigt zich weer over Posbankmoord
Zie ook: Nader onderzoek naar undercoveroperatie in zaak Posbankmoord
Zie ook: Posbankmoord toch weer voor de rechter
Zie ook: Hoge Raad: veroordeling voor Posbankmoord ongeldig, zaak moet opnieuw (Update)