Broer vermoorde Alex Wiegmink blij: boek Posbankmoord kan dicht

Alex Wiegmink. Foto: Omroep Gelderland

– De Hoge Raad heeft dinsdag besloten dat de celstraf van achttien jaar voor Souris R., voor de moord op Alex Wiegmink in 2003, definitief is. Peter Wiegmink, de broer van het slachtoffer, is blij met de uitspraak.

“Dit betekent heel wat voor mij. Eindelijk, na negentien jaar, verlost van verschrikkelijke ellende”, verzucht Peter Wiegmink.

Peter Wiegmink – Foto: Omroep Gelderland

‘Het laat je niet los’

“We werden van hoger beroep naar hoger beroep geslingerd. En dan nog de cassatie bij de Hoge Raad. Het laat je niet los. Nu kunnen we er na negentien jaar eindelijk een klap op geven. In de open haard gooien en laten smeulen”, aldus Wiegmink.

De zaak in een notendop
Alex Wiegmink uit Drempt werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op de Posbank bij Rheden. Zijn lichaam werd korte tijd later teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp. De dood van Wiegmink bleef jarenlang onopgelost.

In november 2016 kreeg Frank S. uit Boekel last van zijn geweten en legde hij bij de politie een bekentenis af. Later werd ook Souris R. opgepakt, na de inzet van undercoveragenten. De verdachten werden na hoger beroep tot achttien jaar cel veroordeeld.

Geen ontoelaatbare druk

Souris R. legde zich er niet bij neer, omdat zijn bekentenis zou zijn afgedwongen bij een undercoveroperatie, de zogenoemde Mr. Big-methode. Het OM oordeelde echter al eerder dat er geen sprake was van ontoelaatbare druk op Souris R.

“Zijn verweer was veel te mager, er was dermate veel bewijsmateriaal. De Mr. Big-methode is niet gebruikt voor de bewijsvoering”, stelt Peter Wiegmink. “Hij had geen schijn van kans.”

Frank S. en Souris R. kunnen nu geen beroep meer aantekenen of cassatie instellen tegen de gevangenisstraffen van achttien jaar.

Zie ook: