Steeds meer kritiek op plannen Defensie Rozendaalse Veld en Terletse Heide

Rozendaalse Veld Foto: Martin Slijper
Rozendaalse Veld Foto: Martin Slijper

ROZENDAAL – Defensie organiseert op donderdag 16 januari een informatiebijeenkomst in Velp. Tijdens de bijeenkomst worden de plannen toegelicht voor een munitieopslag en een oefenterrein met zware explosieven op het Rozendaalse Veld en de Terletse Heide. Nu er steeds meer bekend wordt, krijgt Defensie ook steeds meer tegenstand.

Nieuw oefenterrein voor explosieven

Volgens Ruben Brekelmans, minister van Defensie, is er behoefte aan een nieuw oefenterrein waar Defensie veilig en adequaat kan trainen met explosieven. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de krijgsmacht goed getraind en voorbereid is.

Momenteel worden meerdere locaties onderzocht op geschiktheid voor een springterrein, waaronder een locatie in de gemeente Rozendaal. Eind maart wordt het onderzoek naar de ruimtebehoeften al afgerond.

Ruimte

Voor een springterrein in Rozendaal gelden strenge voorwaarden. Er moet een veiligheidszone van 1,5 kilometer rondom explosies zijn. Het terrein moet minimaal 3 vierkante kilometer groot zijn, maar bij voorkeur 7 vierkante kilometer. Binnen de veiligheidszone mag weinig of geen bebouwing staan. Op de Terletse Heide, de beoogde locatie, staan zes woningen. Ook moeten militaire eenheden in het gebied aanwezig zijn.

Zienswijzen

Tot nu toe hebben al veel mensen gereageerd op de plannen. Er zijn 2.200 zienswijzen bij Defensie binnengekomen. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2025 wordt het onderzoek afgerond en de ontwerpversie van de ‘Nationale Beleidsvisie Ruimte voor Defensie’ gepubliceerd. Geïnteresseerden kunnen het document bekijken en eventueel weer een zienswijze indienen.

Het is onduidelijk of bezoekers tijdens de bijeenkomst ook hun mening mogen geven, of dat Defensie enkel informatie verstrekt.

Tweede bijeenkomst?

Omdat deze bijeenkomst, waar 400 mensen komen, was snel volgeboekt organiseert defensie waarschijnlijk een tweede bijeenkomst in Scholengemeenschap Het Rhedens in Rozendaal. Belangstellenden die niet meer kunnen deelnemen, kunnen zich hier aanmelden voor een reservelijst.

Petitie

Natuurliefhebbers hebben een petitie opgesteld tegen de plannen. Al ruim 12.500 mensen hebben de petitie ondertekend. Ze zijn tegen militaire oefeningen met zware explosieven in het oudste nationale park van Nederland (700 hectare).

Rozendaal

De gemeenteraad van Rozendaal heeft zich in december unaniem uitgesproken tegen de plannen. Het college van B&W benadrukt dat het maatschappelijk en politiek draagvlak minimaal is. “Wij vragen Defensie nadrukkelijk om de zorgen over natuur en leefbaarheid mee te nemen in de besluitvorming.

Gemeente Rheden

Ook de gemeenteraad van Rheden maakt zich ook grote zorgen. Op 17 december stemde de hele raad tegen de plannen, behalve VPR.

Rhedens Dorpsbelang

Belangenvereniging Rhedens Dorpsbelang stuurde in december een brandbrief naar het Ministerie van Defensie over de plannen voor de Terletse Heide en het Rozendaalse Veld.

IVN

IVN heeft zorgen over de plannen. Op 30 januari organiseert de vereniging samen met VPRO Tegenlicht een bijeenkomst in De Klaproos in Rheden om de ontwikkelingen te bespreken.

Geërfden van Velp

De Geërfden van Velp hebben in een open brief laten weten ook kritisch te zijn op plannen Defensie voor Rozendaalseveld en Terletse Heide. De Commissie van Beheer van de Geërfden van Velp zal pas op 26 maart haar standpunt bekendmaken tijdens een Algemene Vergadering van de Geërfden van Velp.

Natuurmonumenten

Volgens Natuurmonumenten passen in een kwetsbaar en Europees beschermd Natura 2000-gebied als de Terletse Heide geen zware explosieven. Het is daarom voor Natuurmonumenten ondenkbaar om haar eigendom hiervoor op te offeren. Ze ondersteunt daarom de petitie ‘Hou de Veluwezoom bomvrij’ die bewoners hebben geïnitieerd.

Bijna zestig bedreigde en zeldzame dier- en plantensoorten hebben er hun thuis. Het gebied is voor Natuurmonumenten ook een belangrijke schakel op de trekroute van veel dieren voor de hele zuidelijke Veluwe. Zo kan bijvoorbeeld het edelhert zich vrij kan bewegen. Zware explosies zullen zeldzame natuur onherstelbaar verstoren en vernietigen. Leefgebied wordt opgeblazen en grond vervuild met schadelijke en giftige stoffen.

Maarten Bakker, gebiedsmanager Veluwezoom bij Natuurmonumenten: “De plannen van Defensie liegen er niet om. Vijf dagen per week, 40 weken per jaar oefenen met zware explosieven. En dat vier keer zwaarder dan nu in Nederland mee wordt geoefend. Dat kunnen wij echt niet in zo’n bijzonder natuurgebied laten gebeuren.

Meer weten, zie ook:

Zie ook: Steeds meer kritiek op plannen Defensie Rozendaalse Veld en Terletse Heide
Zie ook: Informatieavond Defensie over oefenterrein volgeboekt
Zie ook: Massale steun voor petitie tegen springterrein Defensie op de Veluwe
Zie ook: Wat vindt het Rozendaalse veld zelf?
Zie ook: Rheden tegen springterrein op Rozendaalse Veld
Zie ook: Rhedens Dorpsbelang: Brandbrief tegen zware explosieven op Rozendaalse Veld
Zie ook: Helikopters van Defensie oefenen boven de Posbank en de IJssel (filmpje)
Zie ook: Landende vliegtuigen bij Deelen? Defensie onderzoekt ‘dirt strip’
Zie ook: ‘Dat is einde verhaal’, zweefvliegers bezorgd over plannen Defensie
Zie ook: Wordt Rozendaal een militair oefenterrein?
Zie ook: Opnieuw militaire oefeningen op de Veluwe
Zie ook: ‘Oorlogsdreiging is reëel’, en dat moeten we ons realiseren, zegt nieuwe generaal