DOESBURG – Nergens lijkt de herindeling van een gemeente zo gevoelig te liggen als in Doesburg. Nu burgemeester en wethouders deze week naar buiten brachten dat Doesburg het beste kan fuseren met Zevenaar, Westervoort en Duiven, is de boosheid bijna voelbaar op straat. Inwoners die het hardst roepen, vinden namelijk dat Doesburg in de Achterhoek ligt en niet in de streek Liemers. Maar hoe zit het nou eigenlijk?
Voor de keuze voor een fusie met de drie Liemerse gemeenten, is B&W niet over één nacht ijs gegaan. Er is onderzoek gedaan naar de zogeheten bestuurskracht. Daaruit kwam naar voren dat Doesburg nog maar net, en soms al niet meer helemaal, aan alle wettelijke taken kon voldoen. Of in simpele woorden: elke gemeente moet van alles regelen en doen voor haar inwoners, maar daar moet je dan wel genoeg mensen en middelen voor hebben. Het kleine stadje Doesburg met elfduizend inwoners, krijgt dat steeds lastiger voor elkaar, dus dat is de reden om samen te gaan met anderen.
Ook Doesburg wil nu samen met de andere drie
Gemeenteraad is de baas
Burgemeester en wethouders zijn er dus uit, maar zij zijn niet de baas. Dat is namelijk de gemeenteraad, en die is weer gekozen door de inwoners die gaan stemmen. Dus eigenlijk kun je zeggen dat de inwoners zelf de baas zijn. Een deel van de inwoners heeft ook nog mee mogen praten in de zogeheten Burgeradviesraad. Dat was een dwarsdoorsnee van de burgers, jong en oud, bijna zestig in totaal.
Én er is een enquête geweest die iedere inwoner in kon vullen. Belangrijkste uitkomsten: het behoud van voorzieningen, met name zorglocaties. Ook vindt 82% de bescherming van het historisch karakter belangrijk. Toerisme wordt een stuk minder belangrijk geacht. Goede bereikbaarheid via openbaar vervoer kent meer prioriteit dan goede bereikbaarheid via de auto. (Bron: Onsdoesburg.nl)

Liemers én Achterhoeks
De gemeenteraad is dus de baas. En die neemt op 2 juli een besluit, maar daarover straks meer. Eerst eens dat gevoelige punt van Achterhoek en Liemers. Hoe zit dat nou eigenlijk? Het klopt dat de oude stad Doesburg in de Achterhoek ligt, daarover bestaat geen twijfel. Maar intussen is het Hanzestadje een stuk groter en wonen er meer mensen aan de overkant van de Oude IJssel dan in de binnenstad.
De wijk Beinum ligt op Liemers grondgebied, dus zou je kunnen stellen dat Doesburg én Achterhoeks én Liemers is. Volgens waarnemend burgemeester Arco Hofland is het simpel bij de herindeling: “”We nemen de identiteit van mensen niet af. Doesburg blijft de poort voor of naar de Achterhoek.”
Waar maken we ons druk om, zou je kunnen zeggen. Maar dat er nogal wat inwoners zijn die zich er druk om maken, is te zien op sociale media “Doesburg hoort bij de Achterhoek!!” en “Waardeloos plan. Ik denk dat een meerderheid van de Doesburgers hier tegen is.” Zo valt onder meer te lezen. Maar is dat wel waar? Is een meerderheid van de inwoners tegen? Diezelfde inwoners hebben namelijk zelf de gemeenteraad gekozen.
Een rondje langs de verschillende politieke partijen in Doesburg laat het volgende zien.
De Stadspartij zit met 5 zetels in de gemeenteraad en is daarmee de grootste partij in Doesburg. David van Sommeren van de Stadspartij laat weten: “Wij denken niet dat er voldoende geluisterd is naar de Doesburgse bevolking. Zelfstandigheid van Doesburg met een verregaande samenwerking zou de eerste en beste optie moeten zijn. Daarnaast ligt het hart en gevoel van de Doesburger eerder bij de Achterhoek, dan bij een grote Liemerse gemeente.”
De Stadspartij was altijd leidend in Doesburg maar stapte onlangs uit de coalitie. Bijna alle andere partijen hebben daarna de handen ineen geslagen en werken nu samen door, tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Wat vinden deze partijen van de keuze van B&W?
Bart Bauhuis (PvdA/Groen Links, 3 zetels): “Het advies van het College is volgens ons de meest voor de hand liggende keuze. Alle argumenten bij elkaar laten zien dat De Liemers op dit moment het meeste houvast biedt. De Liemerse gemeenten tonen zich in ieder geval bereid om er samen werk van te maken.”
Mandy Kampen (VVD, 2 zetels): “Wij staan achter het advies. Wat er ook gebeurt Doesburg zal altijd Doesburg blijven, in al haar kracht. Wat mooi is.. in Doesburg komt alles samen, De Achterhoek, De Liemers en Veluwezoom. Dat maakt Doesburg uniek, en een ieder voelt zich zoals hij of zij zich wil voelen. Uiteindelijk zal je je in ieder geval altijd Doesburger voelen.”
En daar sluit Wim Robbertsen (CDA, 1 zetel) zich bij aan: “Bij een moeilijke keuze zijn er goede argumenten bij meerdere mogelijkheden. Wij begrijpen het gewicht wat is gehangen aan de keuze voor de Liemers. Hier heeft Doesburg de beste kansen om zoveel mogelijk zijn krachten overeind te houden. Daar zijn ook wij langzamerhand van overtuigd geraakt.”
Net als Henk Westra (D66, 2 zetels): “Als je het doet, doe het goed hebben wij altijd gezegd bij de herindeling. Deze 100.000 variant is gewoon het sterkst en levert Doesburg het meeste op het gebied van wonen, zorg en voorzieningen.”
De SP (2 zetels) vindt het vooral belangrijk dat alle voorzieningen overeind blijven. Nicole Hammink: “Kunnen onze inwoners wel in de buurt terecht? Hoe houden we onze voorzieningen in de buurt overeind? Wat houdt de gelijkwaardigheid in met de andere gemeenten?”
Liemers of Achterhoek? Sentiment of niet. De gemeenteraad bepaalt op 2 juli óf Doesburg inderdaad de kant van Zevenaar, Westervoort en Duiven opgaat.
Reageren op dit artikel? Mail dan naar: swillems@gld.nl