Willen Brummen, Rheden en Zutphen fuseren?

Gemeenten Rheden
Gemeenten Rheden

BRUMMEN/RHEDEN/ZUTPHEN – De gemeenten Rheden, Brummen en Zutphen starten samen een onderzoek naar een mogelijke herindeling. Brummen zou daarbij kunnen fuseren met óf Rheden óf Zutphen.

Brummen zoekt versterking

De gemeenteraad van Brummen besloot op 17 april dat het in de toekomst lastig wordt om als kleine gemeente zelfstandig te blijven. De raad ziet dat het moeilijk wordt om de kwaliteit van de dienstverlening en voorzieningen op peil te houden.

Volgens de raad kan een bestuurlijke fusie met een buurgemeente leiden tot een sterkere organisatie. Een gemeente die beter in staat is om ingewikkelde maatschappelijke problemen aan te pakken.

Onderzoek gestart

Burgemeester Van Rumund van Brummen zegt daarover: “Zowel de gemeenteraad van Rheden als die van Zutphen hebben inmiddels besloten om met ons te onderzoeken wat een herindeling betekent voor onze gemeenten, inwoners en ondernemers.”

De verwachting is dat de gemeenteraad van Brummen in januari 2026 een voorkeur uitspreekt voor één van de twee gemeenten als herindelingspartner. Daarna beslissen de raden van Rheden en Zutphen enkele weken later.

Meer weten over de fusie, kijk hier.

Rheden ziet kansen

Burgemeester Carol van Eert van Rheden wil positief aan het onderzoek meewerken. “Rheden wil in de verkenning inspirerend en gemotiveerd participeren,” zegt hij. “Het belang van de inwoners staat voorop. We willen ook in de toekomst een aantrekkelijke en sterke gemeente voor onze inwoners zijn. Een mogelijke fusie met Brummen kan daarbij een hulpmiddel zijn.”

Volgens Van Eert lijken Rheden en Brummen in meerdere opzichten op elkaar. “We hebben een vergelijkbare ruimtelijke structuur en soortgelijke maatschappelijke opgaven. Samen kunnen we onze positie versterken.”

Zutphen en Brummen al langer verbonden

Burgemeester Jaeger van Zutphen benadrukt de hechte band tussen zijn gemeente en Brummen. “Brummen en Zutphen zijn al heel lang intensief met elkaar verbonden en hebben veel aan elkaar te danken. Zutphen geniet bijvoorbeeld van het groene, landelijke karakter van Brummen, terwijl kinderen uit Brummen in Zutphen naar school gaan en hier hun dag afsluiten in het theater of het lokale uitgaansleven.”

De samenwerking tussen beide gemeenten bestaat al op veel terreinen. “We werken al samen op het gebied van politie, ziekenhuis en brandweer. De handen ineenslaan is dan ook niet meer dan logisch,” zegt Jaeger. “Door samenwerking kunnen we zorgen dat onze voorzieningen op dorps-, kern- en stedelijk niveau ook de komende 20 tot 30 jaar stevig blijven. Ook onze invloed in de regio wordt groter, en dat merken inwoners direct.”

Meer weten over de fusie, kijk hier.

Gezamenlijk vervolg

De drie gemeenten willen het vervolgonderzoek zorgvuldig aanpakken. Burgemeesters Van Eert, Jaeger en Van Rumund hebben afgesproken dat ze de komende twee maanden in kaart brengen waar hun gemeenten nu staan.

Van Rumund legt uit: “We brengen in kaart hoe we er als gemeenten voorstaan: wat zijn onze sterke punten, waar liggen kansen en uitdagingen, en wat zijn de verschillen en overeenkomsten.”

Die informatie wordt per gemeente verzameld en naast elkaar gelegd. “Zo ontstaat een beeld van hoe een nieuwe gemeente eruit zou kunnen zien en wat dat zou betekenen; zowel bij een samengaan van Brummen met Rheden als met Zutphen. Twee beelden dus. Samen met raadsleden en maatschappelijke organisaties maken we daar twee verhaallijnen van: één voor de combinatie Brummen-Rheden en één voor Brummen-Zutphen,” aldus Van Rumund.

Brummen kijkt niet meer naar andere gemeenten

Brummen onderzoekt al jaren de bestuurlijke toekomst. Sinds kort kijkt de gemeente alleen nog naar een mogelijke fusie met Rheden of Zutphen. De gemeenten Voorst en Apeldoorn zijn op dit moment geen optie meer.

Brummen bestaat uit de dorpen Brummen, Eerbeek, Empe, Hall, Leuvenheim en Tonden. Daarnaast horen er ook de buurtschappen Rhienderense Broek, Cortenoever, Oeken, Voorstonden, Coldenhove en Rhienderen bij. Het gemeentehuis (van 8 miljoen) staat in Brummen zelf.

Zutphen is een grotere gemeente. Die heeft nog niet verder gekeken naar andere fusiepartners. De vraag is of Zutphen dat in de toekomst wel gaat doen, en zo ja: met wie?

Meer weten over de fusie, kijk hier.

Inwoners worden betrokken zonder referendum

In november willen de drie gemeenten inwoners betrekken bij het onderzoek. Dat gebeurt via een vragenlijst. Inwoners kunnen hun mening geven via een Inwonerspanel op de websites zutphenspreekt.nl, brummenspreekt.nl en rhedenspreekt.nl. In het onderzoek wordt onder andere gekeken naar wat inwoners vinden van een mogelijke fusie, hoe de financiële situatie per gemeente is, en wat het betekent dat Brummen bij de regio Stedendriehoek hoort en Rheden niet. Het gaat niet om een referendum, maar om een peiling. Als er in januari 2026 een voorkeur wordt uitgesproken, duurt het nog zeker vier jaar voor de hele herindelingsprocedure is afgerond.