Celstraf voor man (35) in Velp die drugsbende leidde

Rechtbank ziet genoeg bewijs voor drugsbende. Foto: Archief Omroep Gelderland
Rechtbank ziet genoeg bewijs voor drugsbende. Foto: Archief Omroep Gelderland

ZWOLLE – Een man uit Velp die wordt gezien als leider van een drugsbende moet negen jaar de cel in. De 35-jarige was betrokken bij het opzetten en laten draaien van drugslabs in Didam, Wildervank en Gent.

Volgens de rechtbank blijkt uit observaties, telefoontaps en Encrochat berichten dat de man samenwerkte met nog veertien andere mannen. De ‘leiding’ zou in handen zijn van de man uit Velp, samen met een Zwollenaar en Deventenaar. Naast hen waren ook koks, lassers, chauffeurs en klusjesmannen bij de bende betrokken.

Gelderse bendeleden

Volgens de rechtbank gingen de vijftien mannen telkens in wisselende samenstelling te werk en was er een duidelijke hiërarchie en taakverdeling. “Er was sprake van een gestructureerd samenwerkingsverband, met als doel het produceren en afleveren van synthetische drugs.”

De man uit Velp, vader van drie kinderen en bouwvakker van beroep, was niet de enige Gelderlander in het gezelschap. Ook een 42-jarige man uit Duiven (4 jaar cel) een 37-jarige man uit Wijchen (5 jaar cel) een 35-jarige man uit Westervoort (5 jaar cel) hoorden vrijdag dat de rechtbank het bewezen acht dat zij zich met criminele activiteiten bezighielden.

Twee van de vijftien heren krijgen geen celstraf, maar een voorwaardelijke straf. Onder hen een 28-jarige uit de gemeente Bronckhorst. Hij is veroordeeld vanwege het rondbrengen van geldbedragen.

Amfetamineolie

In de drugslabs werd amfetamineolie geproduceerd. Daaromheen was volgens de rechtbank een netwerk om goederen voor de productie van die drugs en het transport te regelen. Ook moesten locaties gereed worden gemaakt door de ‘conciërge’, die het plafond aanpaste voor ketels en koelers in zo’n drugspand.

Ook waren er opslaglocaties in Borculo, Ede en Loil, waar ook werkzaamheden aan ketels plaatsvonden. In Didam werd het drugslab – dat tegenover het gemeentehuis zat – ontdekt. Twee mannen werden op heterdaad betrapt, twee anderen later aangehouden. Later is de bende in het vizier van de politie gekomen doordat ze communiceerden via de app Encrochat.

Chatten via versleutelde telefoon

Duizenden berichten, verstuurd onder bijnamen, werden onderschept en onderzocht door de politie. De verdachte uit Velp ontkende bij de rechtbank dat hij in het bezit was of is van zo’n telefoon waarmee je versleuteld kan communiceren. Dat hij een account zou hebben dat wordt gekoppeld aan een leider van een drugsbende, noemde hij dan ook grote onzin.

Toch ziet de rechtbank voldoende bewijs voor het feit dat hij de berichten verstuurde. “Op grond van inhoud van de diverse processen verbaal heeft de rechtbank geen enkele reden om te twijfelen aan de conclusies die de politie trekt.”

Gevolgen van verslaving groot

De rechter noemt de productie van amfetamine een lucratieve en specialistische bezigheid. “Door deel te nemen aan deze organisatie hadden de verdachten geen oog voor de maatschappelijke problemen die deze handel met zich meebrengt. Het kan leiden verslavingen die gebruikers dan door diefstal of ander crimineel handelen bekostigen. Wat leidt tot overlast in de samenleving.”

Twee mannen zijn ook veroordeeld voor het witwassen van grote geldbedragen, een grote hoeveelheid cryptogeld en een Mercedes Benz.

Vervolg

De uitspraak van de rechtbank wijkt niet veel af van de eis van justitie, die had 9,5 jaar cel geëist tegen de man uit Velp. De 35-jarige wilde tijdens de zitting niks kwijt over zijn vermeende betrokkenheid, omdat hij naar eigen zeggen er niets mee te maken had.

Tegen het vonnis is nog hoger beroep mogelijk.