Bewoners antikraakpand verrast door komst azc

Afbeelding ter illustratie. Foto: ANP
Afbeelding ter illustratie. Foto: ANP

VELP – Binnenkort worden er ‘maximaal’ 260 asielzoekers opgevangen in een pand aan de Broekstraat in Velp. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rheden. De komst van het asielzoekerscentrum verraste de huidige bewoners van het pand. Ook is er veel kritiek op de communicatie van de gemeente.

Omroep Gelderland kreeg een tip over de komende opvang van De Wilde Tijger, een onderzoeksplatform van journalist Han Westerhof. “Ik heb contact met een bewoner van het pand aan de Broekstraat”, meldt hij. “Zo’n acht weken geleden kregen zij een bericht dat ze als bewoners wegmoeten. Een reden werd niet gegeven, dat zorgde voor paniek.”

'Niet humaan'

In het pand wonen zo’n zestig mensen in een anti-kraakconstructie. Met een van hen heeft Omroep Gelderland contact.

De bewoner in kwestie wenst anoniem te blijven. Zijn naam is bij de redactie bekend. “Ik ontving een mail van Rudius Vastgoed, de eigenaar van het pand. Daarin stond dat wij als bewoners eruit moesten. Er werd geen reden gegeven. Een tussenpartij, Alvast Arnhem, liet ons weten dat er 280 vluchtelingen zouden komen. Dat is ons niet eerder verteld. Ook niet door de gemeente. We hebben nooit de kans gehad bezwaar te maken.”

De bewoner is niet tegen de komst van vluchtelingen. “Maar 280 is te veel voor dit gebouw. Daar is geen ruimte voor”, vervolgt hij. “Daarbij is het raar dat we in het duister worden gehouden. We horen niets van de gemeente. Ook niet over een eventuele compensatie of een vervangende woonruimte. Eind augustus moet ik weg zijn en het vinden van een nieuwe woonruimte kost me veel tijd en geld. Ik moet ervoor vrij nemen van werk. En dan horen we dus ondertussen helemaal niets van de gemeente Rheden.”

Het pand zou volgens de huidige bewoners geschikt zijn om hooguit 100 mensen in op te vangen. “Voor de 160 andere vluchtelingen zijn echt wel oplossingen te bedenken. Daar hebben we wel ideeën over”, zegt Westerhof namens hen. “Je kunt aan de Broekstraat echt geen 200 mensen opvangen. Laat staan 280. Dat is niet humaan.”

'Foutje'

Een woordvoerder van de gemeente Rheden laat weten dat er inderdaad een opvang gerealiseerd wordt op de Broekstraat. “Er worden maximaal 260 mensen gehuisvest. Hoeveel het er uiteindelijk daadwerkelijk worden, is niet duidelijk. Maar het worden er niet meer dan 260”, zo stelt de woordvoerder. “Op die locatie is al eerder, van 2015 tot 2017, een azc voor 260 vluchtelingen geweest. En dat verliep volgens de gestelde standaarden. Daarom is deze locatie snel en effectief om te vormen naar een opvanglocatie die voldoet aan de kwaliteitseisen.”

“We betreuren de communicatie”, vervolgt ze. “Daarin is een foutje gemaakt. Vanaf woensdag zoeken we actief contact met bewoners en omwonenden en luisteren we naar hun inbreng.”

“Mosterd na de maaltijd”, noemt de bewoner dat. “De gemeente neemt pas contact op nadat er vragen van Han komen. Dan gaat het ineens snel. Het is wel heel toevallig.”

Een woordvoerder van Rudius Vastgoed laat weten dat ze de eigenaar zijn van het gebouw en het beheer overlaten aan Alvast Vastgoedbeheer uit Arnhem. “Rudius Vastgoed heeft de eigenaar van het naastgelegen Ziekenhuis Velp wel gevraagd om studenten te huisvesten”, zo vertelt de woordvoerder. “Dit om tot een soepele overgang te komen en zo kan het ziekenhuis geschikt worden gemaakt om toch studenten in de regio te kunnen blijven huisvesten. Dit alternatief is, voor zover wij weten, ook door Alvast aan de studenten aan de Broekstraat 9 aangeboden.”

Alvast Arnhem verwijst bij vragen naar de gemeente Rheden.