McDonald’s in bezwaar, wethouder Paul Hofman niet verrast

McDonald’s Foto: Martin Slijper
McDonald’s Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Omwonenden van de Arnhemsestraatweg in Rheden haalden in mei opgelucht adem. De gemeente blokkeerde de komst van een McDonald’s-vestiging en weigerde de aanvraag voor een nieuwe vestiging naast het beschermde natuurgebied tussen Rheden en Velp. Nu gaat de fastfoodketen in bezwaar tegen dit besluit en is de gemeente weer aan zet.

Wethouder Paul Hofman zegt tegenover mediapartner Omroep Gelderland niet verrast te zijn door deze ontwikkeling: “Iedereen had al wel verwacht dat het hier niet bij zou blijven, en dat is hun goed recht.” Maar blij is hij er zeker niet mee. “De aanvraag heeft al tot veel onrust veroorzaakt. Ik baal ervan dat dit nu nog langer gaat spelen.

Slapeloze nachten

In december 2023 diende Reggestede, de projectontwikkelaar achter de bouw van de McDonald’s-vestiging, de aanvraag in bij de gemeente Rheden. Hofman zegt dat de gemeente daar compleet door werd overvallen.

“De manier waarop de aanvraag is gedaan heeft me mijn wenkbrauwen doen fronsen. Normaal gesproken ga je als initiatiefnemer in gesprek met de buren over je plan, vooral als je zo’n impactvolle verandering wil doorvoeren. Dat is hier niet gebeurd. Mensen hebben er slapeloze nachten van, dat kan niet de bedoeling zijn. Er viel vanaf het begin al niet over de plannen te praten, en het bleef al die tijd lastig om een goed gesprek op gang te brengen.

Geen normale horeca

Na een afgewogen toetsing besloot Rheden in mei de aanvraag te weigeren. “Volgens ons past de McDonald’s niet in het bestemmingsplan. De McDrive voegt een nieuwe functie toe, met een heel andere impact dan horeca zonder deze functie. Daarom hebben wij het geweigerd“, aldus de wethouder.

Daarnaast wijken de plannen volgens de gemeente te ver af van het welstandbeleid: “De plek ligt in een landschappelijk waardevol gebied. Het fastfoodrestaurant met drivethrough zou hierin een te stedelijk karakter hebben.”

'Wij zetten de aanvraag door'

McDonald’s laat weten het hier niet mee eens te zijn en vecht het besluit aan: “Wij en Reggestede – de projectontwikkelaar – zijn van mening dat de gemeente de definitie van horecabestemming te smal definieert. Een snackbar mag wel, maar een McDrive mag niet? Wij vinden dit een lastig te begrijpen standpunt. Om deze reden maken wij dan ook bezwaar tegen het niet toekennen van de vergunning en zetten wij de vergunningaanvraag voor een McDrive vooralsnog door,” zegt woordvoerder Dolly van den Akker.

Omwonenden zijn strijdlustig

Directe omwonenden en andere bezorgde burgers protesteerden de afgelopen maanden volop tegen de komst van de fastfoodketen waar nu nog China Palace Rheden zit. Er werden protestdoeken opgehangen en zorgen over zwerfafval en verkeersveiligheid geuit bij zowel de gemeente als bij de provincie.

Omwonenden zeggen niet verrast te zijn door deze ontwikkeling, maar ze blijven strijdlustig: “We zijn op de achtergrond al bezig met een advocaat. Wij gaan door, wat we ook uit de kast moeten halen. We willen geen fastfoodketen als buurman. Je kunt de natuur maar één keer verpesten en dat laten we niet gebeuren“, zegt Tanya Zeeman uit Velp.

Dammy Evertse, die naast het beoogde terrein woont, sluit zich daarbij aan: “We zullen zo ver gaan als nodig is, maar het is jammer dat het moet. Ik vraag me af wanneer McDonald’s gaat bedenken dat dit niet de juiste weg is om te gaan. Zoveel weerstand leidt toch tot reputatieschade?

Hoe nu verder?

Nu het bezwaar is ingediend, ligt de bal bij de bezwarencommissie: “De zaak staat dit najaar op de agenda, dus dan krijgen wij als college te horen of we het juiste besluit hebben genomen of dat we er nog eens naar moeten kijken“, zegt wethouder Hofman. “Mochten we bij ons besluit blijven, dan staat de weg open voor Reggestede en McDonald’s om naar de rechter te stappen. Dus het kan nog een lang proces worden.

Meer weten, kijk ook hier

Zie ook: McDonald’s in bezwaar, wethouder Paul Hofman niet verrast
Zie ook: Waarom wordt bezwaar aangetekend tegen geweigerde vergunning voor McDonald’s
Zie ook: Soap gaat verder, ontwikkelaar McDonald’s gaat in bezwaar
Zie ook: Gemeente Rheden weigert vergunning aan ontwikkelaar McDonald’s
Zie ook: Als McDonald’s komt, dan gaat het er zo uitzien
Zie ook: Foodtrendwatcher legt uit waarom McDonald’s wil uitbreiden
Zie ook: Opnieuw vernielingen aan spandoek tegen McDonald’s
Zie ook: Vroege Vogels in gesprek met tegenstanders McDonalds
Zie ook: Discussie over McDonald’s in Rheden zondag op NPO Radio 1
Zie ook: Politie betrapt jeugd die borden tegen McDonald’s bekladden
Zie ook: CDA wil dat burgers niet opdraaien voor kosten McDonald’s
Zie ook: Spandoeken tegen McDonald’s beklad: ‘Dit bedoelen we dus’
Zie ook: Krijgt Rheden ook een eigen McDonald’s?
Zie ook: Politiek in Rheden wil meer duidelijkheid over McDonald’s
Zie ook: Petitie: Geen McDonald’s op de Veluwezoom, aan de bosrand Velp-Rheden
Zie ook: Bijna negenduizend tegenstanders van komst McDonald’s
Zie ook: Opmerkelijke reactie McDonald’s na protest tegen nieuw restaurant
Zie ook: Omwonenden nemen stappen tegen McDonald’s: ‘We gaan heel ver’
Zie ook: Niet iedereen is tegen een McDonald’s in Rheden