Voormalige zusterflat van ziekenhuis in Velp krijgt mogelijk 260 asielzoekers (Update)

Voormalige zusterflat van ziekenhuis in Velp krijgt mogelijk 280 asielzoekers Foto: Martin Slijper
Voormalige zusterflat van ziekenhuis in Velp krijgt mogelijk 280 asielzoekers Foto: Martin Slijper

VELP – In de voormalige zusterflat van ziekenhuis Rijnstate aan de Broekstraat in Velp komen vanaf 1 september 2024 tot uiterlijk 15 juli 2026 maximaal 260 asielzoekers te wonen. Op dit moment heeft het pand nog een anti-kraak constructie waar ongeveer 60 mensen wonen.

Het pand van vastgoedontwikkelaar en -investeerder Rudius Vastgoed aan de Broekstraat ligt vlag naast het parkeerterrein van het voormalige ziekenhuis in Velp waar ook twee panden staan waar al honderden arbeidsmigranten wonen. Op dat terrein wil de gemeente Rheden 800 nieuwe woningen laten bouwen.

'Ik sta bijna op straat'

Een maand geleden woonden er nog ongeveer 100 mensen, inmiddels zijn volgens enkele bewoners al 40 mensen vertrokken. De laatste 60 zijn nog druk op zoek naar een nieuwe woning maar ze zien het somber in. De kans is groot dat ze in september op straat staan.

De bewoners kregen een maand geleden een brief dat ze eruit moeten. Er komt namelijk een asielzoekerscentrum. De zusterflat diende van 2015 tot 2017 ook al als tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen. De komst daarvan verraste de huidige bewoners van het pand. Ook is er veel kritiek op de communicatie van de gemeente, zo meldt mediapartner Omroep Gelderland.

Deze kreeg onlangs een tip over de komende opvang van De Wilde Tijger, een onderzoeksplatform van journalist Han Westerhof. “Ik heb contact met een bewoner van het pand aan de Broekstraat“, meldt hij. “Zo’n acht weken geleden kregen zij een bericht dat ze als bewoners wegmoeten. Een reden werd niet gegeven, dat zorgde voor paniek.”

'Niet humaan'

In het pand wonen momenteel nog ongeveer zestig mensen in een anti-kraakconstructie. Dat waren er eerder 100. De overige veertig zijn al vertrokken, zo vertelde een bewoner tegen Studio Rheden.

Eén bewoner had ook al contact met Omroep Gelderland maar die wilde anoniem blijven. Zijn naam is bij de redactie bekend. “Ik ontving een mail van Rudius Vastgoed, de eigenaar van het pand. Daarin stond dat wij als bewoners eruit moesten. Er werd geen reden gegeven. Een tussenpartij, Alvast Arnhem, liet ons weten dat er 280 vluchtelingen zouden komen. Dat is ons niet eerder verteld. Ook niet door de gemeente. We hebben nooit de kans gehad bezwaar te maken.”

280 nieuwe vluchtelingen?

De bewoner is niet tegen de komst van vluchtelingen. “Maar 280 is te veel voor dit gebouw. Daar is geen ruimte voor“, vervolgt hij. “Daarbij is het raar dat we in het duister worden gehouden. We horen niets van de gemeente. Ook niet over een eventuele compensatie of een vervangende woonruimte. Eind augustus moet ik weg zijn en het vinden van een nieuwe woonruimte kost me veel tijd en geld. Ik moet ervoor vrij nemen van werk. En dan horen we dus ondertussen helemaal niets van de gemeente Rheden.

Het pand zou volgens de huidige bewoners geschikt zijn om hooguit 100 mensen in op te vangen. “Voor de 160 andere vluchtelingen zijn echt wel oplossingen te bedenken. Daar hebben we wel ideeën over“, zegt Westerhof namens hen. “Je kunt aan de Broekstraat echt geen 200 mensen opvangen. Laat staan 280. Dat is niet humaan.

Tekst gaat verder onder foto

Voormalige zusterflat van ziekenhuis in Velp krijgt mogelijk 280 asielzoekers – Foto: Martin Slijper

'Foutje'

Een woordvoerder van de gemeente Rheden laat weten dat er inderdaad een opvang gerealiseerd wordt op de Broekstraat. “Er worden maximaal 260 mensen gehuisvest. Hoeveel het er uiteindelijk daadwerkelijk worden, is niet duidelijk. Maar het worden er niet meer dan 260“, zo stelt de woordvoerder. “Op die locatie is al eerder een azc voor 260 vluchtelingen geweest. En dat verliep volgens de gestelde standaarden.

We betreuren de communicatie“, vervolgt de woordvoerder van Rheden. “Daarin is een foutje gemaakt. Vanaf woensdag zoeken we actief contact met bewoners en omwonenden en luisteren we naar hun inbreng.

Mosterd na de maaltijd“, noemt de bewoner dat. “De gemeente neemt pas contact op nadat er vragen van Han komen. Dan gaat het ineens snel. Het is wel heel toevallig.

Omroep Gelderland heeft inmiddels contact gezocht met Rudius Vastgoed, maar nog geen reactie gehad. Alvast Arnhem wil niets zeggen en verwijst bij vragen naar de gemeente Rheden.

Zie ook: Velp krijgt definitief nieuwe woonwijk met bijna 800 woningen
Zie ook: Steekincident in ‘Polenhotel’ in Velp
Zie ook: Velp krijgt 242 nieuwe appartementen bij voormalige ziekenhuis
Zie ook: Asielzoekerscentrum Velp eerder leeg dan gepland (2016)
Zie ook: Zestig incidenten in een half jaar tijd bij asielzoekerscentrum Velp (2016)

Update

Gemeente Rheden: “Er zijn momenteel te weinig opvangplekken in Nederland om onderdak te bieden aan alle vluchtelingen. Aangezien het COA de druk al lange tijd niet meer aankan, doet zij steeds vaker een beroep op gemeenten om opvangplekken te faciliteren en te realiseren. De “handreiking tijdelijke gemeentelijke spoedopvang” biedt hiertoe de mogelijkheid.

De gemeente Rheden wil graag haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om de druk bij het COA te verlagen en vluchtelingen op te vangen. Bovendien heeft de gemeente Rheden sinds 1 februari 2024 vanuit de Spreidingswet een taakstelling voor de opvang van 215 vluchtelingen. Volgens deze wet moet de gemeente Rheden deze plekken realiseren per 1 juli 2025.

Toekomstige woningbouw IJsseldistrict

De grond waar de zusterflat op staat valt in het project IJsseldistrict en dat betekent dat de woningbouwplannen hiervoor gewoon doorgaan. De planning en ontwikkeling van de nieuwe woningen van Park Nieuw Velp blijven op schema. De opvang zorgt hier volgens de gemeente niet voor vertraging.

Wie betaalt?

De gemeente Rheden opent deze locatie in eigen beheer. Het COA ondersteunt in het regelen van zorg en uitkering van leefgeld. Alle kosten rondom het realiseren van de opvang worden gedekt door het Rijk. Dit omvat zowel de werkzaamheden aan het pand als de dagelijkse operationele kosten van de opvanglocatie.