Hoe ziet de toekomst van de voormalige hockeyvelden eruit?

Voormalige hockeyvelden Dieren Foto: Martin Slijper
Voormalige hockeyvelden Dieren Foto: Martin Slijper

DIEREN – De gemeente is momenteel eigenaar van de locatie ‘voormalige hockeyvelden in Dieren’. Er is besloten om de grond te verkopen zodat er iets nieuws kan komen. Maar wat gaat er nu precies gebeuren?

Omdat er vragen werden gesteld over de toekomst van de voormalige hockeyvelden in Dieren, legt Studio Rheden het graag uit.

Omdat de gemeente Rheden nu nog eigenaar van de grond is, heeft het college besloten dat er maximaal 50 woningen en 10 tiny houses mogen komen. Het gaat om een stuk grond van circa 8.000 m² dat bebouwd mag worden. De totale oppervlakte is 23.500 m² (2,35 hectare). Maar eerst moet het bestemmingsplan nog worden aangepast. Daarna wordt het pas verkocht aan een ontwikkelaar of bouwer.

Vaak wordt de grond verkocht aan een projectontwikkelaar die vervolgens alles zelf regelt. Maar soms wordt de grond ook verkocht aan een ontwikkelaar waarbij de gemeente veel zelf regelt, zoals de aanleg van wegen en nutsvoorzieningen. Denk bijvoorbeeld ook aan lantaarnpalen en parkeerplaatsen. De gemeente heeft nu al veel kosten gemaakt, zoals voor het bestemmingsplan, bodemonderzoek en het verwijderen van explosieven.

Lees verder onder de foto.

Voormalige hockeyvelden Dieren – Foto: Martin Slijper

Miljoenenwinst?

Op dit moment is het nog moeilijk in te schatten hoeveel de grond waard is. Het kan in ieder geval om vele miljoenen gaan. De winst zal waarschijnlijk verdwijnen in de algemene reserve.

De gemeente heeft als eis dat hiervan 25 woningen turn-key in de sociale huursector gerealiseerd worden. Woningbouwvereniging Vivare mag de woningen volgens een intentieovereenkomst dan van de projectontwikkelaar overkopen om ze vervolgens te verhuren.

Participatieavond

Voordat de verkoopprocedure van start gaat, organiseert de gemeente eerst een voorbereidende participatieavond met belanghebbenden voor de nieuwe woningen aan de Admiraal Helfrichlaan in Dieren. Belanghebbenden krijgen hiervoor enkele weken van tevoren een uitnodiging.

Rheden: “We zijn op zoek naar een goede partij die het project kan uitwerken en realiseren. Betrokkenen (waaronder de omwonenden) nemen we zoveel mogelijk mee in de selectie welke ontwikkelaar het uiteindelijk gaat worden. We hadden gehoopt in het voorjaar hiervoor een participatieavond te organiseren, maar de voorbereiding duurt langer dan gedacht en we hopen nu in het najaar een vervolgstap te kunnen zetten.

Lees verder onder de foto.

Besluit over omstreden bouwplan op voormalige hockeyvelden in Rheden uitgesteld – Foto: Twitter / Paul Hofman

Veel problemen

Maar er zijn nog veel problemen die niet zijn opgelost. Bewoners zijn niet blij met flats van vier hoog, want dat past niet in de omgeving. Een padelbaan binnen 200 meter van de woningen is onacceptabel. En er zijn nog veel onduidelijkheden rondom stikstof.

De bewoners hopen nog steeds dat de gemeente Rheden water bij de wijn wil doen. Want anders kan het nog jaren duren voordat de eerste schop in de grond gaat en moet de rechter hierover beslissen.

Voormalige hockeyvelden

Hockeyclub MHC Dieren verhuisde in 2017 naar een andere plek. Omdat het sportpark opnieuw werd ingericht, kreeg de club van de gemeente twee nieuwe hockeyvelden van kunstgras ter waarde van 500.000 euro. Sindsdien is er niets meer met de braakliggende grond gedaan.

Zie ook: Hoe ziet de toekomst van de voormalige hockeyvelden eruit?
Zie ook: Rheden trekt vijf ton uit voor nieuwe hockeyvelden in Dieren

Hockeyvelden in Dieren (plattegrond) – Foto: Rheden