Kauw in het nauw in schoorsteen in Rheden gered dankzij slimme brandweerman

Een kauw. Foto: Pixabay

RHEDEN – Een kauw die niet meer uit een schoorsteen van een woning aan de Arnhemsestraatweg in Rheden kon komen is gered dankzij een slimme brandweerman. 

De kauw zat sinds maandagmiddag vast het schoorsteenkanaal. De Dierenambulance probeerde de kauw uit de schoorsteen te halen. Toen dat niet lukte werd maandagavond de brandweer van Rheden ingeschakeld.

‘De kauw liet zich niet zomaar vangen’, vertelt brandweerbevelvoerder Erald Willems op de Facebookpagina van de Brandweer Gelderland-Midden.

‘We hebben eerst geprobeerd om het beestje te pakken. Steeds als de kauw moe werd, kwam hij naar beneden en bleef ie op een klep zitten. Via die klep konden we hem nét niet te pakken krijgen.’

Brandweerman Paul was er ook bij en is in het dagelijks leven boswachter bij Natuurmonumenten. Hij weet dat vogels op licht afkomen.

De brandweer plakte vervolgens de schoorsteen met plastic af. Er bleven een paar gaatjes licht over en de hoop was dat de vogel beneden via de klep weer naar buiten zou komen.

De brandweer ging naar huis en na nog geen twee uur wachten bleek de truc van de brandweerman te werken. De kauw was uit de schoorsteen gekomen en kon naar buiten worden gebracht.