In opspraak geraakte rubberkorrel ligt op kunstgrasvelden in Rheden en Rozendaal

EK Voetbal bij DVOV in Virtual Reality
Foto: Pixabay

DE STEEG – In de gemeenten Rheden en Rozendaal staan vier sportcomplexen met kunstgrasvelden die ingestrooid zijn met de in opspraak geraakte korrel rubbergranulaat. Volgens de gemeente Rheden is er nog geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.

Na een uitzending van Zembla is er onrust ontstaan over de bewuste rubberkorrel op kunstgrasvelden. De gebruikte korrel zou mogelijk kankerverwekkend zijn en wordt op veel plekken in Nederland gebruikt op kunstgrasvelden.

Vier sportcomplexen in Rheden en Rozendaal

De korrels worden in de gemeenten Rheden en Rozendaal gebruikt op de kunstgrasvelden van sportcomplex de Pinkenberg in Rozendaal, sportcomplex Rheden, sportcomplex Nieuwland in Dieren en sportcomplex Ellecom. Deze velden worden gebruikt door voetbalclubs en scholen.

Geen reden om te stoppen met sporten

Volgens de gemeente Rheden is er geen aanleiding om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verwacht volgens de gemeente niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid en dat er geen reden is om te stoppen met sporten op deze velden. Rheden neemt dit advies over.

Om de tafel met sportverenigingen

De gemeente Rheden wil binnenkort wel met onder meer de sportverenigingen om de tafel om te praten over de uitzending van Zembla en de toekomst. Ook gaat de gemeente uitzoeken wat het kost om andere korrels te gebruiken waar geen discussie over de volksgezondheid is.