Streeknieuws

Vijf foto’s: de aankomst van pastoor Schaars in Velp in 1945

Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars

VELP – Velp liep uit toen de bekende pastoor Schaars in 1945 weer terugkwam in zijn dorp. Na zijn gevangenschap in concentratiekamp Dachau keerde hij op 26 mei terug. Studio Rheden kreeg foto’s van de familie van pastoor Schaars.

Deze foto’s geven een uniek beeld van de terugkomst van de geliefde pastoor Schaars. In de oorlog hielp hij vluchtelingen en neergeschoten Engelse piloten aan een onderduikadres, maar werd opgepakt door de Gestapo. Hij kwam in Dachau terecht en overleefde dit. Op 26 mei 1945 kwam hij terug.

Schaars ligt begraven op begraafplaats Heiderust in Rheden. Volgende week woensdag worden zijn stoffelijke resten herbegraven op de begraafplaats Bergweg in Velp. Lees hier het hele verhaal over de herbegrafenis.

Hieronder de foto’s van de aankomst in Velp.

Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars

Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars

Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars

Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars

Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars

Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars

Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars

Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars

Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars

Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars

Deel dit artikel:

Reageren is niet mogelijk

Persberichten, wetenswaardigheden en tips, mail de redactie

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Wij maken geen gebruik van advertentiecookies. Klik op meer informatie over ons cookiebeleid. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten