Dit zijn de nieuwe feiten in het onderzoek naar de Posbankmoord

Foto: Martin de Jongh

RHEDEN – In het onderzoek naar de beruchte Posbankmoord zoekt de politie naar twee mannen die reden in een blauwe Audi 80. Zij komen vermoedelijk uit de omgeving van het Brabantse Erp. Dat bleek dinsdagavond uit de uitzending van Opsporing Verzocht. In het tv-programma werden voor het eerst de nieuwe aanknopingspunten in het onderzoek naar buiten gebracht.  In het programma werden een muts, de blauwe Audi 80 en de signalementen van twee vermoedelijke daders getoond.

Alex Wiegmink uit Drempt ging op 20 januari 2003 aan het einde van de middag een rondje hardlopen op de Posbank bij Rheden. Een paar uur later wordt zijn uitgebrande auto gevonden in het Brabantse Erp. Het verkoolde lichaam van Alex Wiegmink werd in zijn auto gevonden.

De plek van de auto van Alex Wiegmink in het Brabantse Erp. Foto: Opsporing Verzocht
De plek van de auto van Alex Wiegmink in het Brabantse Erp. Foto: Opsporing Verzocht

Ondanks uitgebreid onderzoek door de recherche werd de zaak nooit opgelost. In 2008 werd er een arrestatie verricht, maar dat liep op niets uit. Daarna waren er geen nieuwe ontwikkelingen in de zaak.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries meldde maandag plotseling dat er een doorbraak in de zaak was. Een cold case team van de politie had anderhalf jaar in het geheim aan de zaak gewerkt en wist de nieuwe aanknopingspunten naar boven te halen.

De nieuwe aanknopingspunten werden dinsdagavond bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht. Er werden onder meer de signalementen van de twee vermoedelijke daders getoond.

Twee signalementen

Volgens de fietser die de mannen en het lichaam van Alex bij de Posbank zag was de ene man ongeveer 40 jaar, nu zou dat dus een vijftiger zijn. Hij zou een redelijk stevig postuur hebben gehad en kalend of kort haar hebben.

De andere man zou een mogelijk Zuid Europees uiterlijk hebben  en slanker zijn. Hij zou een normale haardos hebben.

Een muts met dna

De muts in de buurt van de vindplaats van de auto. Foto: Opsporing Verzocht
De muts in de buurt van de vindplaats van de auto. Foto: Opsporing Verzocht

Ook was een muts op tv te zien. Bij een vuilnisbak in de buurt van de uitgebrande auto werd het mutsje gevonden, vermoedelijk verloren door een van de daders. Hoewel het die avond lang had geregend vond de brandweer het mutsje nog vrijwel droog. Het ging om een zwarte muts, met daarop een wit logo van Sox, waarvan er heel veel zijn verkocht.

Met de huidige forensische technieken zijn er op de muts DNA-mengsporen gevonden. Onduidelijk is van wie deze mengsporen zijn. Het duurt volgens de politie nog even om dat te achterhalen. Er zat een hondenhaar op, misschien dat degene die het mutsje droeg destijds een hond had.

Een Audi 80 gezien

Audio van de vermoedelijke daders. Foto: Opsporing Verzocht
Audi van de vermoedelijke daders. Foto: Opsporing Verzocht

Op verschillende tijdstippen is op de Posbank een blauwe Audi 80 gezien. Ook in het verleden is er al wel onderzoek naar die Audi gedaan en zijn er mensen over gehoord. Dat leverde toen geen aanwijzingen op.

Nu wil de politie toch weer op die auto gaan investeren. Misschien dat de ene dader in de blauwe Audi de andere heeft opgepikt, nadat die de auto in brand had gestoken.

Vlak voor de brand heeft een getuige waarschijnlijk de auto van Alex Wiegmink in Erp zien rijden. Het gaat om een groene Opel Omega. Achter het stuur zou iemand hebben gezeten met een vrij fors postuur en korte haren. Dat betekent dat de politie denkt dat de andere man van het signalement, iemand met een getinte huidskleur, in de blauwe Audi A80 is teruggereden.

20.000 euro voor de gouden tip

De politie hoopt dat nieuwe aandacht voor de zaak uiteindelijk zal leiden tot het oplossen van de zaak. Een beloning van 20.000 euro voor de gouden tip staat nog steeds.

Hoop bij familie en vrienden

Door de nieuwe aanknopingspunten ontstond er weer hoop bij familie en vrienden van Alex Wiegmink. Broer Peter Wiegmink, die altijd aandacht voor de onopgeloste moordzaak bleef vragen, was ‘blij verrast’. Trainingsmaatje Aad Steylen legde dinsdag op Posbank bij Rheden een briefje met de tekst: ‘Zou het dan toch nog?’