‘Pastoor van alle Velpenaren’ is herbegraven in Velp

Foto: Martin de Jongh

VELP – De bekende pastoor Schaars is woensdag herbegraven in Velp. Na zijn overlijden op 4 februari 1963 werd hij begraven op begraafplaats Heiderust in Rheden. De pastoor kwam woensdag terug naar Velp en kreeg een plek op de begraafplaats aan de Bergweg in Velp.

Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh

Wat betekende pastoor Schaars voor Velp?

Pastoor Schaars werd in 1937 benoemd in de Onze Lieve Vrouwe Visitatiekerk in Velp. Tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog zorgde hij samen met pater Campan voor onderduikadressen voor vluchtelingen en neergeschoten Engelse piloten. Ook riep hij parochianen op om zich te verzetten tegen de Duitsers.

Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars
Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars

De Gestapo viel op 5 mei 1942 de pastorie binnen en arresteerde Schaars. Hij belandde uiteindelijk in concentratiekamp Dachau. Na de bevrijding bleek hij nog te leven en werd op 26 mei 1945 groots onthaald in Velp. Hij zei toen: ‘Ik leerde in gevangenschap ontdekken hoeveel ik van u allen houd’ en ook ‘Ik maakte daarbij geen verschil tussen katholiek en andersdenkend.’ Hij ontving later het ridderkruis van het Franse Legioen van Eer.

Ridderkruis van het Franse Legioen van Eer voor pastoor Schaars uit Velp. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars
Ridderkruis van het Franse Legioen van Eer voor pastoor Schaars uit Velp. Foto: Studio Rheden / familie pastoor Schaars

In 2015 bij de onthulling van de bevrijdingsramen in de kerk kwam het idee om de pastoor te herbegraven. Op een van die ramen is de foto te zien van dominee Oskamp die pastoor Schaars de hand schud bij zijn terugkeer uit Dachau. De grafrechten op Heiderust lopen af. Na overleg met onder anderen de familieleden van Schaars werd door het bestuur van de begraafplaats in Velp besloten om hem terug te halen naar Velp.

Woensdag werden de stoffelijke resten van Schaars met een rouwkoets naar zijn laatste rustplaats op de begraafplaats aan de Bergweg in Velp gebracht.