Student wordt herder: ‘Een schaap op zijn kont zetten is zwaar’

Foto: Omroep Gelderland

GROESBEEK/VELP – Merijn Bakker (31) uit Nijmegen wil maar één ding, dat is herder worden. Lang keek hij er naar uit en nu is hij fulltime schaapherder. Het is voor hem een droom die uitkomt.

Merijn startte in 2015 niet voor niets de opleiding schaapherder van Helicon in Velp. De student zit nu in het tweede en tevens laatste jaar van zijn opleiding. Merijn heeft zijn diploma nog niet eens binnen, toch heeft hij nu al vijf dagen per week een betaalde baan bij een schaapskudde in Nijmegen.

Bos & Schaap

Merijn kreeg zijn contract via het bedrijf Bos & Schaap. Volgens Helicon is Merijn niet de enige binnen de opleiding die nu al een arbeidscontract heeft ondertekend. Geert Willink van Helicon ‘Het blijkt dus dat er wel degelijk arbeidsmarktperspectief is als je de opleiding schaapherder volgt’.

Van de 15 tweedejaars schaapherders in opleiding hebben inmiddels 5 deelnemers een arbeidsovereenkomst. ‘Dus één derde van de groep heeft al een betaalde baan terwijl ze nog een studie volgen,’ aldus Willink.

60 tot 70 kilo

Op dit moment wordt de kudde van Merijn in Groesbeek ingezet, daar graast de kudde in het park om zo het terrein te onderhouden. Herders worden vaker door verschillende gemeenten of natuurbeheerders ingezet voor de begrazing van openbaar groen.

De familie van Merijn was niet verrast dat hij herder is geworden omdat het helemaal bij me past, zegt hijzelf. ‘Mijn vrienden moesten wel even wennen, maar mijn vriendin niet’, aldus de jonge herder.

Hij legt uit dat hij ook nog steeds veel leert: ‘Een schaap op zijn kont zetten om een poot te bekijken, dat is best zwaar want’, voegt hij toe, ‘schapen wegen 60 tot 70 kilo!’ Verder krijgt hij uiteenlopende onderwerpen voorgeschoteld bij de opleiding van Helicon in Velp. Zo verdiept hij zich in schapenwelzijn, ziekten, ecologie, bodemtypes en terreintypes.

Herder is ook manager

Wie denkt dat je als herder alleen maar met de kudde bezig ben, heeft het mis. Want ook deze student in opleiding leert hoe hij een ondernemersplan moet opstellen. De herder legt uit dat je zo opdrachten kunt binnenslepen van gemeenten of natuurorganisaties.

De schaapskudde van Merijn heeft een wisselende samenstelling, vandaag loopt hij met 200 schapen door Groesbeek. Soms zijn het er zelfs 250, aldus Merijn. Zijn hondje Tjaff helpt Merijn om de kudde in bedwang te houden.

Diploma

Het duurt nog even maar dan rond ook Merijn zijn opleiding schaapherder af. In juli verwacht hij deze officiële mbo-opleiding van Helicon af te ronden.

Na twee jaar studeren is hij dan een vakbekwaam medewerker bos- en natuurbeheer met de specialisatie schaapherder. Maar in ieder geval kan Merijn nu al veel praktijk ervaring op doen met zijn full-time baan als herder.