Oplossing voor melkboer in Velp: ‘Binnen twee weken een noodweg’

Foto: Google Streetview

VELP – Er is een oplossing voor melkveehouder Dick Nieuwenhuis uit Velp. Zuivelcoöperatie Friesland Campina wilde stoppen met het ophalen van de melk, omdat de boerderij van Nieuwenhuis alleen bereikbaar is via een onbewaakte spoorwegovergang en dat is volgens het bedrijf te gevaarlijk. Daar komt snel verandering in.

Binnen twee weken wordt er een noodweg aangelegd naar de dichtstbijzijnde bewaakte overgang. Tot die tijd krijgt de chauffeur van Friesland Campina extra begeleiding bij het kruisen van het spoor tussen Arnhem en Zutphen.

Friesland Campina had voor het eind van de week een oplossing geëist. Vorige maand nog botste in een soortgelijke situatie in Groningen een vrachtauto tegen een trein van Arriva.

Twee weken voor aanleg

‘FrieslandCampina wil dat de noodweg over twee weken af is. De aannemer zegt dat hij de weg in een dikke week kan aanleggen, dus dat ziet er goed uit’, legt Nieuwenhuis uit.

Wel heeft de nieuwe weg wat voeten in de aarde gehad. ‘Een beek en een gasleiding liggen in de weg, maar daar is een oplossing voor gekomen. Vooral de gasleiding was een probleem. Er komt nu een soort bruggetje overheen.’

Geen nieuwe overgang

Simpelweg slagbomen plaatsen bij de overgang was volgens Nieuwenhuis geen optie: ‘Daarvoor moet er van alles aangelegd worden, zoals elektriciteitskabels.’ Het plaatsen zou dan al gauw drie jaar gaan duren. De bestaande overgang wordt straks versperd, zodat deze niet meer gebruikt kan worden.

Nieuwenhuis: ‘Al het verkeer zal langs de nieuwe weg gaan, dus iedereen heeft er profijt van. Persoonlijk vind ik het een veilige oplossing voor iedereen.’ De gemeente Rheden zal zorgen dat de weg snel aangelegd wordt.

Neuzen dezelfde kant uit

De boer is uiteraard blij, maar tegelijkertijd verbaast hij zich dat zoveel druk nodig is voordat eindelijk iets aan de overgang gedaan wordt. ‘Ze hebben drie jaar de tijd verdaan met plannen maken. Nu is de nood hoog en hebben we in drie weken een oplossing bedacht. Het kan toch wél, als je met z’n alle de neuzen dezelfde kant op zet.’

Volgens melkveehouder Nieuwenhuis wordt verder nagedacht over wat de oplossing op lange termijn moet worden: een permanente weg of een bewaakte spoorwegovergang.