Moedige mensen in WO2 worden herdacht in Velp

Foto: Velp voor Oranje

VELP – Het Comité Monument moedige mensen in WO2 organiseert jaarlijks op de zondag rond de Bevrijdingsdag van Velp een ontmoetingsbijeenkomst voor belangstellenden en betrokkenen. Dit jaar is het op 17 april

Om 15.00 uur is een eenvoudige plechtigheid bij het herinneringsmonument, in het plantsoen van Nieuw-Schoonoord (v/h Avondzon) aan de Hoofdstraat in Velp, waar iedereen bloemen kan leggen ter ere van ‘de verzetsstrijders, de stille helpers en de redders die meer dan 600 onderduikers een schuilplaats boden van 1940-1945’, zoals de tekst op de plaquette luidt. Het beeld ‘Het ondergedoken kind’ staat symbool voor de onderduikers. Zes omringende bankjes symboliseren de Velpenaren en verzetsgroepen die hen beschermden.

Tussen 14.00 en 16.00 uur draait in de Kapel van Nieuw-Schoonoord doorlopend de nieuwste versie van de Bevrijdingsfilm die Dr. B.G. van Griethuysen maakte op 16 april 1945. Er is bovendien een kleine tentoonstelling ingericht met foto’s van de bevrijding van Velp. De bijeenkomst en filmvertoning zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

Voor meer informatie  www.velpvoorranje.nl