Met de bus naar kasteel Hernen en de eendenkooi Batenburg

Foto: Arie de Knegt

VELP – De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op zaterdag 29 april 2017 een dagbustocht door het Land van Maas en Waal. In de ochtend wordt een bezoek gebracht aan kasteel Hernen voor een kop koffie/thee en een bezichtiging. Daarna wordt geluncht in Cafeesterij de Toekomst, gevolgd door een bezoek aan de eendenkooi Batenburg. De dag wordt afgesloten met een aangeklede borrel in Uitbaeterij de Viersprong.

Kasteel Hernen is een tot de verbeelding sprekend kasteel! Bekend als filmlocatie voor de tv-serie Floris. Het is er allemaal nog zo echt, zo puur. De eeuwenoude bakstenen van kasteel Hernen zijn nooit door belegeringen, oorlogen of natuurrampen geteisterd.

Eigenlijk bestaat Hernen uit een aantal huizen die aan de binnenkant van de rechthoekige verdedigingsmuur zijn aangebouwd. Als je over die muur heen loopt, door de zogenaamde weergangen, loop je goed beschut. Ze zijn bovendien overdekt door de doorlopende daken van de huizen. Hernen is dan ook een uniek voorbeeld van ‘verdedigbare huizen’ in ons land. In 2015 is de publiekspresentatie vernieuwd, met een nieuwe entree, een expositie met grachtvondsten en sprekende lantaarns.

Een eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Deze kooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Met tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen. In Nederland bestaan nog ongeveer 119 geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts één vangpijp gebruiksklaar. De eendenkooi in Batenburg is echter volledig bedrijfsklaar en in originele staat.

Tijd: vertrek om 9.00 uur vanaf station Velp. Terug tussen 17.00 en 17.30 uur.
Deelname: € 55,00, donateurs GLK € 49,50. De prijs is inclusief catering en lunch.
Opmerking: vanwege de trappen in het kasteel en de terreingesteldheid van de eendenkooi is deze excursie niet geschikt voor gebruikers van rolstoelen en rollators.
Informatie: Bert Idsingh, tel. 06-25073821.
Reserveren: via www.glk.nl/evenementen. Dit is mogelijk t/m 24 april.