Treinverkeer urenlang plat door gijzeling in Arnhem

Busstation bij Arnhem Centraal. Foto: Studio Rheden

DIEREN – Tussen Arnhem en Dieren reden woensdagmiddag urenlang geen treinen door een gijzeling in de wijk Klarendal in Arnhem. Op last van de politie werd het treinverkeer stilgelegd.

Beeld: mediapartner Omroep Gelderland

De politie kreeg een melding binnen over een man die met een vuurwapen het wijkcentrum in Klarendal binnen was gekomen. Hij vertelde dat hij een bom bij zich had. In het wijkcentrum waren op dat moment vier mensen aanwezig. De politie rukte massaal uit met onder meer een arrestatieteam en een politiehelikopter.

De man heeft gedurende de gijzeling twee mensen vrijgelaten die informatie moesten overdragen aan de politie. Tijdens de gijzelingssituatie gaf de gijzelnemer aan contact te willen met de politie en dit is snel tot stand gekomen.

Uiteindelijk hebben de gesprekken er toe geleid dat de man zich rond 14.05 uur overgaf; toen bleek ook dat hij een nepvuurwapen bij zich droeg. In verband met de veiligheid moest hij zich eerst uitkleden voor het geval hij wapens of explosieven bij zich droeg.

Beeld: mediapartner Omroep Gelderland

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het pand en de omgeving onderzocht op de aanwezigheid van wapens en/of explosieven. Na het onderzoek is de omgeving vrijgegeven.

Tijdens de gijzelingssituatie heeft de politie het treinverkeer stilgelegd omdat de trein door de wijk Klarendal rijdt. Zodra de situatie weer veilig was, werd het treinverkeer hervat en de omgeving van het wijkcentrum vrijgegeven.

Rond 16.10 uur kon de eerste trein weer naar Dieren rijden.