Rheden en Rozendaal stil voor oorlogslachtoffers

Foto: Studio Rheden

RHEDEN – Op vier plekken in de gemeenten Rheden en Rozendaal werden donderdagavond herdenkingen gehouden voor de oorlogslachtoffers die sinds de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Dat gebeurde in het Villapark in Velp, bij het monument aan de Zutphensestraatweg in Ellecom, het Rozenbos in Rheden en op de begraafplaats in Rozendaal. In alle plaatsen was er een herdenkingstocht. Om 20.00 uur werd er twee minuten stilte gehouden gevolgd door bloem- en kransleggingen.

In aanloop naar de dodenherdenking vertelde de 85-jarige Mirjam Troostwijk-Kerkoet in de Parkstraatkerk over haar onderduikperiode in Velp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Samen met nog 13 Joodse mensen zat Mirjam Troostwijk als 11-jarig meisje ruim twee jaar verborgen op Jeruzalem 31 bij de familie Van den Berg. Dat gezin bestond uit Baas en Moeke Van den Berg en vijf zonen. Allen overleefden de oorlog.

Bij het Rozenbos in Rheden legden burgemeester Petra van Wingerden en wethouder Nicole Olland een krans bij het monument. Wiam Abdelnour verzorgde de declamatie. Wiam mocht zich het afgelopen jaar Koningin van de Jeugd noemen.