Tips en weetjes over (mantel)zorg en financiën

Foto: Pixabay

RHEDEN – Tips en weetjes over (mantel)zorg en financiën. Dat is het thema van het mantelzorgcafé op maandagmiddag 15 mei van 13.30-16.30 uur, georganiseerd door het MVT Rheden/Rozendaal in het Bezoekerscentrum de Veluwezoom aan de Heuvenseweg 5a te Rheden.

Als u voor iemand zorgt verandert er vaak financieel van alles. Allerlei regelingen beïnvloeden uw financiële situatie. Er zijn regelingen waar u last van kunt hebben, maar ook regelingen waar u juist uw voordeel mee kunt doen. Belangrijk dus om hiervan goed op de hoogte te zijn. Deze middag zal mantelzorgmakelaar Elise Lentjes u meenemen in het woud van regels.

Zij vertelt over de drie belangrijke wetten WLZ (wet langdurige zorg), ZVW (zorgverzekeringswet) en de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) en wat hieruit vergoed wordt. Ze gaat in op wanneer er een eigen bijdrage wordt verwacht, en of het gaat om een hoge of lage bijdrage.

Zij legt uit dat er een groot verschil is tussen de eigen bijdrage als je thuis blijft wonen of dat je wordt opgenomen in een instelling. Ook het PGB (persoonsgebonden budget) komt aan de orde. Met een PGB kan de zorgvrager zelf bepalen wie de zorg verricht.

Wat nog belangrijker is dat mantelzorgmakelaar Elise Lentjes veel vragen kan beantwoorden op het gebied van zorg en financiën.

Men mag voorafgaand aan de bijeenkomst vragen eventueel al aan MVT doorgeven zodat de gastspreker zich kan voorbereiden. Dit kan via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres.

Na afloop van het programma is er gelegenheid om met elkaar na te praten in de Brasserie. De middag eindigt om uiterlijk 17.00 uur

Deelname is gratis. Voor aanmelding kan men bellen naar het MVT (mantelzorg en vrijwillige thuishulp) 026 3707070 op werkdagen tussen 9.30-11.30 uur of mailen naar hulpmvt@mvtrheden.nl bij voorkeur uiterlijk 6 maart. Ook als de opvang voor de thuissituatie of het vervoer een probleem is voor deze middag kan men contact opnemen met het MVT.