Een nieuwe N348: 7500 ton nieuw asfalt en 4000 straatstenen

Foto: Martin de Jongh / Studio Rheden

DIEREN – Na drie weken omrijden gaat de N348 bij Dieren komend weekend weer open. De weg ging volledig op de schop. Tussen de Wilhelminaweg en het Apeldoorns Kanaal is voor het doorgaand verkeer tussen Arnhem en Zutphen het aantal rijstroken verdubbeld.

Om de nieuwe weg aan te leggen werd er veel asfalt en grond weggehaald.  Er was onder meer 7500 ton nieuw asfalt nodig om weer een nieuwe weg aan te leggen. Hieronder zie je wat er allemaal nodig was om de weg aan te leggen

  • 10.000 ton oud asfalt verwijderd
  • 12.000 m3 grond ontgraven
  • 8.000 m3 zand verplaatst
  • 7.000 ton fundament aangebracht
  • 7.500 ton nieuw asfalt gelegd
  • 4.000 straatstenen gelegd
  • 3,5 km witte belijning aangebracht
  • 40 nieuwe lichtmasten (LED verlichting) geplaatst;
  • 7 km kabels getrokken
  • 2 kruispunten met verkeerslichten ingericht

De afgelopen weken moest het verkeer omrijden en dat zorgde onder meer in Spankeren, Leuvenheim en Brummen voor veel overlast door sluipverkeer.

Na een paar dagen greep de provincie in en plaatste op sommige plekken betonblokken om het sluipverkeer uit straten te mijden waar bijvoorbeeld slechts 30 km per uur gereden mag worden. Deze maatregelen worden weggehaald zodra de N348 weer open gaat.

De werkzaamheden zijn onderdeel van het project Traverse Dieren om de doorstroming van het verkeer door Dieren te verbeteren. Naast de verbreding van de N348 wordt er ook een lange tunnelbak aangelegd en wordt het gebied rond het station opnieuw ingericht.

Vanaf maandag wordt de tunnelbak verder afgebouwd. Dat gaat ongeveer tien maanden duren.