Streeknieuws

Veel zweefvliegtuigen in de lucht tijdens NK Zweefvliegen

Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM – 49 zweefvliegers zijn zaterdag in anderhalf uur tijd vanaf vliegveld Terlet opgestegen voor het NK Zweefvliegen 2017. De omstandigheden zijn dit jaar door de zon, wind en thermiek bijzonder goed.

Het draait bij het NK om dit simpele principe: wie legt zo snel mogelijk een bepaalde afstand af. De afstand is ongeveer 300 kilometer en gaat voornamelijk over Oost Nederland. Boven bepaalde plekken moeten de vliegers een draai maken binnen een cirkel van 500 meter. Kom je daarbuiten, dan wordt je gediskwalificeerd.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Gevoel van vrijheid

Maar het gaat vooral om het gevoel van vrijheid, zeggen de vliegers. Zoals Erik Borgman: ‘Het is zeilen op de wind. Vrijheid, je kan omhoog, omlaag, links en rechts. En ik bepaal dat. Heerlijk.’

Hij staat met zijn zweefvliegtuig opgesteld op een uithoek van het vliegveld met ongeveer 70 andere kisten. Robin van Maarschalkerweerd van de organisatie legt uit: ‘Er staat een harde wind en daarom kunnen we alleen vanaf deze plek achter een motorvliegtuig omhoog. De baan is korter dan normaal, maar met deze wind is het te doen.’

Starten in een moordend tempo

De starter van het NK zweefvliegen is Maarten Brouwer. Hij is de man die bepaalt wie er op sleep gaat. En dat gaat in een moordend tempo. Motorvliegtuigen gaan aan de lopende band omhoog en wisselen elkaar af.

In een kokend hete cockpit wacht zweefvlieger Patrick Hoeve op zijn beurt. Waarom doet hij mee aan het NK en zoekt hij het wedstrijdelement op? ‘Het gaat inderdaad vooral om het gevoel van vrijheid. Maar ik wil ook graag weten waar ik sta in vergelijking met anderen. Daarom doe ik mee.’

Vrijdag volgende week zijn de winnaars bekend in de verschillende klasses van het NK Zweefvliegen.

Reageren is niet mogelijk

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Wij maken geen gebruik van advertentiecookies. Klik op meer informatie over ons cookiebeleid. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten