Gazelle-fietsers vestigen wereldrecord in Dieren

Foto: Gazelle Dieren

DIEREN – Samen met een paar honderd retrofietsers heeft Gazelle in Dieren geschiedenis geschreven. Ruim 230 fietsers vormden gezamenlijk de langste parade met klassieke fietsen ooit. Daarmee hebben de deelnemers een nieuw Guinness World-Record neergezet.

Het record werd gevestigd op de dag dat Gazelle haar 125ste verjaardag voor het grote publiek vierde. Op het Champion Mondial Festival verzamelden zich honderden liefhebbers met fietsen van ten minste dertig jaar oud.

‘Natuurlijk waren er vele fietsfanaten uit Dieren, thuishonk van Gazelle, die hun oude fiets van zolder hadden gehaald. Maar we zagen tot onze verbazing ook een groep Engelsen en Duitsers met retrofietsen’,aldus een woordvoerder van de Koninklijke Gazelle.

Notaris Joke de Kroon telde de fietsen en fietsexpert Aad Streng van Vereniging De Oude Fiets zag erop toe dat alle deelnemende tweewielers dertig jaar of ouder waren.

‘Pas dan is de fiets volgens de criteria een retrofiets’, aldus Streng, die daarom de framenummers controleerde. Een aangesloten lint van retrofietsers trapte bijna vijf kilometer door Dieren. Simon Groen, alias ‘De Kuif’, reed voorop met een hoge bi uit 1882.

Na terugkomst bleek de recordpoging tijdens het jubileumfeest nabij de fabriek van Gazelle te zijn geslaagd. ‘Er deden 230 mensen op een retrofiets aan mee. Dat aantal was nodig voor het wereldrecord. Het is nu wachten op een officiële bevestiging van Guinness World Record’,aldus Gazelle.