OM: Rhedenaar gebruikte verslaafde vrouw als geldmachine

Foto: Pixabay

RHEDEN – Een 35-jarige man uit Rheden hoorde maandag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van vier jaar voor mensenhandel tegen zich eisen. Volgens de officier van justitie heeft de man tussen 2010 en 2014 van zijn toenmalige vriendin ‘een verslaafde vrouw gemaakt, die hij inzette als geldmachine’. Hij zou haar tot prostitutie en tot criminele activiteiten gedwongen hebben.

De politie deed al eerder onderzoek naar de verdenking van uitbuiting en mishandeling door de Rhedenaar. Dit gebeurde naar aanleiding van meldingen uit de omgeving van het slachtoffer, dat zelf geen aangifte wilde doen. Het strafrechtelijk onderzoek naar mensenhandel werd in 2011 geseponeerd en de strafzaak voor mishandeling eindigde in 2012 in een vrijspraak.

Het slachtoffer heeft, nadat zij in detentie was afgekickt, in 2015 toch aangifte gedaan. Ook de moeder van verdachte heeft belastende verklaringen afgelegd. Diverse andere getuigen werden gehoord en er werden bijzondere opsporingsmethoden ingezet, waarna de Rhedenaar in juli 2015 werd aangehouden.

Het OM vindt bewezen dat de man zijn toenmalige vriendin vier jaar lang heeft uitgebuit door haar gedwongen in de prostitutie te laten werken. De opbrengst gebruikte de man voornamelijk voor de aankoop van drugs. Ook zette hij de vrouw aan om klanten te rippen of te bestelen en cheques van haar opa te verzilveren.

De verdachte maakte gebruik van het overwicht dat hij op het slachtoffer had. Het gaat om een verstandelijk beperkte, kwetsbare vrouw, die tien jaar jonger is dan verdachte en ten tijde van de relatie verslaafd was.

Naast een gevangenisstraf wil het OM dat de Rhedenaar het slachtoffer een schadevergoeding van 145.000 euro moet geven. De uitspraak is op 26 juni.