Rheden wil burgemeester die sociaal is en luistert

Burgemeester Petra van Wingerden kijkt mee met tellen tijdens de verkiezingen. Foto: Martin de Jongh / Studio Rheden

DE STEEG – De nieuwe burgemeester van de gemeente Rheden moet sociaal zijn, goed kunnen luisteren en durven kiezen. Dit blijkt uit een enquête van de gemeente, waarin bijna 800 Rhedenaren hun mening gaven.

De huidige burgemeester Petra van Wingerden stopt op 1 januari. De gemeenteraad moet daarom op zoek naar een nieuwe burgemeester. De raad vroeg in een enquête aan inwoners wat zij van hem of haar verwachten.

Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties willen vooral een sociaal persoon, die empatisch en onafhankelijk is. Verder moet hij of zij goed luisteren naar vragen uit de samenleving en besluiten durven nemen.

Veel mensen vinden het belangrijk dat de nieuwe burgemeester ervaring heeft opgedaan als burgemeester, wethouder of in een andere politieke/bestuurlijke functie. Daarnaast ziet een grote groep mensen graag dat de nieuwe burgemeester ervaring heeft opgedaan bij een maatschappelijke organisatie.

Wat verder opvalt, is dat mensen ceremoniële taken zoals het vieren van jubilea en activiteiten van inwoners geen zeer belangrijke taak van de burgemeester vinden. Ze willen vooral iemand die ervoor zorgt dat het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie goed functioneert.

De gemeenteraad stelt nu een profielschets op, een soort vacaturetekst. Daarin wordt de uitkomst van de enquête meegenomen.