Internationale toppers voor het laatst op Windmill Cup in Velp?

Dorien Everaars van Windmill Cup in Velp. Foto: Omroep Gelderland

VELP – Ze komen van over de hele wereld, van Indonesië tot Bolivia. De allerbeste internationale tennisjeugd komt elk jaar naar Velp voor de jaarlijkse Windmill Cup in Velp. Maar nu de toernooidirecteur stopt, is het nog maar de vraag of het toernooi blijft bestaan.

Op de velden van Tennisvereniging Beekhuizen staan de finalisten tegenover elkaar in de warme zon. Steeds meer toeschouwers kijken naar de meisjes en jongens van het hoogste niveau. De Windmill Cup heeft eerder al veel internationale toppers gehuisvest, zoals Nadal, Federer en Sharapova. En dit jaar staan wellicht nieuwe, toekomstige toppers.

De koek is op

Dorien Everaars loopt over het toernooi en spreekt met vrijwilligers, bezoekers, tennissers en coaches. En ja, als toernooidirecteur hoort ze ook de geluiden dat veel mensen het jammer vinden dat ze gaat stoppen. Maar de koek is op. ‘Ik heb bijna het hele jaar door een dagtaak aan de organisatie van dit toernooi, maar ben ook nog bestuurder bij de KNLTB en heb daarnaast ook mijn eigen werk en gezin. Na tien jaar is het mooi geweest’.

Veel geregel

Everaars heeft alles onder zich; van de catering tot de wedstrijden, van de gastouders uit Velp en omgeving tot de zorg voor de vrijwilligers. En uiteraard krijgt ze daar hulp bij, maar nu is het klaar. Een opvolger is er niet (hoewel; ‘er worden gesprekken gevoerd’), en daarom durft de host, de tennisclub, het nog niet aan om het toernooi nog een jaar terug te laten komen. ‘Dat zou toch wel erg jammer zijn, het is zo’n mooi veld en dit is het enige jeugdtoernooi op dit hoogste niveau’, peinst Everaars.

Komt er opvolging?

Ook de bezoekers vinden het erg jammer. ‘Een fantastische organisatie’, zegt een toeschouwer die zegt zelfs de Vierdaagse over te slaan voor het toernooi. Ook een gastouder langs de kant is teleurgesteld. ‘De spelers die bij ons slapen zeggen steevast dat ze dit toernooi het leukste Europese toernooi vinden, ook door de omgeving en het programma erom heen.’

Met opvolgers voor toernooidirecteur Everaars wordt gepraat, maar een doorslaggevend besluit is er nog niet. ‘Daar gaat het bestuur over. Maar ik ga proberen het volgend jaar weer hier te doen’, zegt Everaars. ‘Er is nog een sprankje hoop…’