Oplossing huisvesting Studio Rheden: ‘We gaan noodgedwongen naar Arnhem’

Open dag bij Studio Rheden. Foto: Studio Rheden

VELP – Studio Rheden was maandenlang noodgedwongen opzoek naar een nieuw onderkomen en heeft nu een oplossing gevonden voor de huisvestingsproblematiek. De publieke lokale omroep voor de gemeenten Rheden en Rozendaal gaat verhuizen naar Arnhem.

De redactie en de studio zitten sinds vorig jaar oktober in een pand op industrieterrein De Beemd in Velp, maar de omroep kreeg een paar maanden later van de gemeente Rheden te horen dat de omroep volgens het bestemmingsplan niet op het industrieterrein mag zitten. In zo’n plan staat wat welke bedrijven wel en niet op De Beemd mogen zitten.

De gemeente Rheden ziet Studio Rheden als een maatschappelijke instelling en die functie staat niet op het lijstje van het bestemmingsplan van het industrieterrein.

Het besluit kwam voor voorzitter Martin Slijper van de omroep als een complete verrassing. ‘Wij wisten niet dat we als maatschappelijke instelling werden gezien. Ik heb het bij het Commissariaat voor de Media (CvdM) nagevraagd en die zegt dat wij de eerste omroep in Nederland zijn die deze stempel krijgt.’

Onmogelijke klus

Ondanks overleg bleef de gemeente bij haar besluit. Voor de omroep zat er niets anders op dan te verhuizen. Daardoor kwam de omroep volgens Slijper in een lastige situatie terecht. ‘Een nieuwe locatie vinden in de gemeente Rheden waar wel een maatschappelijke instelling is toegestaan bleek een onmogelijke klus. Maandenlang hebben we gezocht naar een geschikte plek, maar er was simpelweg niets te vinden.’

Daardoor moest de omroep noodgedwongen ook kijken naar Arnhem. ‘Daar was wel ruimte te vinden. We gaan daarom op 1 oktober verhuizen naar industrieterrein IJsseloord 2. Vanaf De Beemd gezien is dat aan de andere kant van de A12 en ironisch genoeg mogen we van de gemeente Arnhem ons daar wel vestigen’, aldus Slijper.

Ondanks dat de omroep straks in Arnhem zit verandert er op radio, televisie en internet niets. ‘We blijven programma’s maken voor de inwoners van Rheden en Rozendaal’, zegt Slijper.