Veertig bekeuringen uitgeschreven tijdens bronsttijd

Foto: Martin de Jongh

RHEDEN – Tijdens de bronstijd zijn er in de gemeente Rheden in drie weken tijd veertig bekeuringen uitgeschreven. Ondanks deze bekeuringen is volgens Natuurmonumenten dankzij een samenwerking met onder meer politie en de gemeente Rheden de bronst niet ernstig verstoord.

In september en oktober gaan de edelherten op zoek naar liefde. Strijdlustige herten strijden dan om de opgewonden hindes. De mannetjes burlen, een lokroep voor de vrouwtjes. Dit tafereel trekt altijd voor bezoekers.

‘We zijn zeer te spreken over het resultaat,’ zegt boswachter Jan Potkamp. ‘Mensen die zich netjes aan de toegangsregels hielden, hebben de bronst volop kunnen beleven, en vooral: de edelherten zijn niet ernstig verstoord.’

Natuurmonumenten zegt dat het steeds moeilijker wordt om goed toezicht te houden in de natuurgebieden. Daarom kreeg Natuurmonumenten tijdens de bronst extra hulp van onder meer boa’s van de gemeente Rheden, politie en collega-boswachters van andere natuurgebieden. Ook waren er vrijwillige publieksbegeleiders op de Elsberg, een populaire plek om de bronst te bekijken.