Geen onderzoek naar Mr Big-methode in Posbankzaak

Foto: Martin de Jongh

ARNHEM – Er komt geen onderzoek naar de zogeheten Mr. Big-methode die gebruikt is in het onderzoek naar de verdachten van de Posbankmoord. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald.

De advocaat van Souris R. had gevraagd of rechtspsycholoog Peter van Koppen onderzoek zou mogen doen naar de betrouwbaarheid van deze omstreden methode, die is overgewaaid uit Canada.

De methode draait om een undercoveroperatie waarbij een verdachte wordt opgenomen in een fictieve criminele organisatie. Hij krijgt dan te horen dat hij veel geld kan verdienen, maar dan moet hij eerst zijn daden opbiechten aan de baas van die organisatie, de Mr. Big. In werkelijkheid is dat een undercoveragent. Kritiek op de methode is dat verdachten makkelijk tot een valse bekentenis zijn te verleiden.

Verklaringen tegenover undercoveragenten

Souris R. is een van de twee mannen die veroordeeld zijn voor de dood van Alex Wiegmink in 2003. Dat gebeurde mede op basis van verklaringen die hij heeft afgelegd tegenover undercoveragenten die hem lieten geloven dat hij onderdeel uitmaakte van een xtc-bende.

Tijdens reguliere verhoren en tijdens de rechtszaak heeft hij zijn betrokkenheid bij de geruchtmakende zaak altijd ontkend. Hij zegt dat hij uit stoerdoenerij iets anders tegen undercoveragenten vertelde. Hij werd in juni veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar.

Het hof neemt het zijn advocaat kwalijk dat ze het dossier al aan Van Koppen heeft laten lezen. In het dossier zitten ook geluidsopnames van de undercoveroperatie die direct na de rechtszaak gerouteerd hadden moeten worden, omdat undercoveragenten gevaar lopen als deze opnames uitlekken.