Reiskosten inburgering afgeschaft maar niemand die het wist

Foto: Pixabay

DE STEEG – De gemeente Rheden had in april de reiskostenvergoeding voor vluchtelingen die naar een inburgeringscursus gingen geschrapt, maar de medewerkers van Vluchtelingenwerk Rheden en de vluchtelingen zelf waren daar tot vorige week niet van op de hoogte.

Lyan van Vliet van de Rhedense SP trok hierover bij het college van burgemeester en wethouders van Rheden aan de bel. Het college zegt dat er eerder over is gecommuniceerd, maar dat er iets niet is goed gegaan. ‘Blijkbaar is het bericht niet bij de juiste mensen terecht gekomen en we betreuren deze miscommunicatie enorm’, schrijft het college.

Vluchtelingen die een status krijgen zijn binnen drie jaar verplicht om een inburgeringscursus te volgen. Zo’n cursus is te volgen in Rheden en Dieren, maar ook in Arnhem en Nijmegen. Tot april werden de reiskosten door de gemeente Rheden vergoed.

Het college betreurt de situatie en gaat alsnog de reiskosten vergoeden van de inburgeringscursussen die tussen 10 april en 31 oktober zijn gestart. ‘Op deze manier ondervinden de statushouders geen gevolgen aan de miscommunicatie die heeft plaats gevonden tussen de gemeente Rheden en Vluchtelingenwerk’, aldus het college.