Onduidelijkheid over toekomst kunstwerk in Velp

Foto: Studio Rheden

VELP – Het blijft onduidelijk wat er met het kunstwerk van Piet Segers aan de Arnhemsestraatweg in Velp moet gebeuren. In het ergste geval gaat het naar de stort. Het kunstwerk staat bij het voormalige pand van Vitens, maar er zijn plannen om het gebouw te slopen en woningen op het terrein te bouwen.

Het kunstwerk is gemaakt door de vorig jaar overleden Piet Slegers uit Velp en is in 1968 op verzoek van Vitens geplaatst. Het is een groot kunstwerk met een fontein. Het kunstwerk kan niet op het terrein blijven staan.

Foto: Te Kieften Architechten

De gemeente Rheden zegt dat het kunstwerk geen monumentale status heeft en dat er ook geen budget is om het kunstwerk te behouden. De verplaatsing gaat ongeveer 65.000 euro kosten.

De projectontwikkelaar geeft aan bereid te zijn het kunstwerk aan de gemeente te schenken en is bereid het kunstwerk te verplaatsen naar de gemeentewerf in Velp, maar ziet bij het vinden van een alternatieve locatie voor hem geen rol.

Om toch een nieuwe plek voor het kunstwerk te vinden wil de gemeente het kunstwerk twee jaar plaatsen op de gemeentewerf. Hierdoor wordt de woningbouw niet vertraagd. In die tijd wil de gemeente vragen aan een werkgroep, bestaande uit onder andere de familie van de kunstenaar, Belangenvereniging Daalhuizen en Stichting Behoud Karakter Velp, om te kijken of er een nieuwe plek voor het kunstwerk te vinden is.

Als dit niet lukt dat wordt in het uiterste geval het kunstwerk afgevoerd.