Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend burgemeester Petra van Wingerden

Foto: Martin de Jongh

DE STEEG – Bij haar afscheid als burgemeester van de gemeente Rheden, is Petra van Wingerden-Boers onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 
Zij kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in de provincie Gelderland.

Petra van Wingerden-Boers was van 1998 tot 2004 burgemeester in Groenlo.
 Vanaf 2004 was ze burgemeester van de gemeente Rheden. Daarmee was ze de langstzittende vrouwelijke burgemeester van Gelderland.

In zijn toespraak prees Cornielje de manier waarop Van Wingerden-Boers invulling gaf aan het ambt, zowel in de gemeente Rheden als daarbuiten: ‘Met je vermogen verbindend en tegelijk doortastend te zijn, heb je de onderlinge relaties in de Stadsregio Arnhem Nijmegen weten te verstevigen. Tegelijkertijd heb je de relatie met de provincie Gelderland goed weten te houden.’

Ook was de commissaris vol lof over de manier waarop Van Wingerden haar verantwoordelijkheid nam in de recente vluchtelingencrisis: ‘In de gemeente Rheden werden twee opvangcentra geopend, zonder noemenswaardige protesten uit de samenleving. Dat kon omdat je geloofde in de noodzaak ervan, en omdat je helder was in je communicatie.’

Naast een Koninklijke onderscheiding kreeg Petra van Wingerden van de gemeenteraad ook het Ereburgerschap van de gemeente Rheden, de hoogste onderscheiding die de gemeente kent. De heer Klomberg namens de gemeenteraad: ‘Zij was een betrokken burgermoeder en een zeer vakbekwame bestuurder, die zich met volle overtuiging en meer dan maximaal heeft ingezet voor haar inwoners en de gemeente Rheden.’

Petra van Wingerden wordt opgevolgd door Carol van Eert, de huidige burgemeester van Beuningen. Hij gaat 11 januari aan de slag in Rheden.