De dakpannen in Rheden zijn aangepast: nu is het echt 2018

Foto: Omroep Gelderland

RHEDEN – Het is vaste prik: Bart Matser uit Rheden die op nieuwjaarsochtend het dak opgaat. Met het verleggen van acht dakpannen is zijn huis weer helemaal bij de tijd. Bart verandert namelijk elk jaar op 1 januari het jaartal op zijn dak.

De 67-jarige Matser doet dit al sinds 2000, of eigenlijk al eerder: ‘In 1998 legde ik met oranje dakpannen ‘Aanvallen WK 98′ op het dak. Daar is het mee begonnen en nu doe ik het dus al heel veel jaren.’

Het huis aan de Arnhemsestraatweg in Rheden is inmiddels bekend om het jaartal op het dak. Bart wordt zelfs herkend in de supermarkt.

Hij is niet bang het dak op te klimmen: ‘Ik ben altijd bouwvakker geweest en vond het altijd wel mooi om op het dak te komen.’ Toch ging het in 1994 een keer goed mis. Toen viel Matser tijdens het werk van het dak en kwam vierenhalve meter lager op de grond terecht.

‘Ik heb mijn pols gebroken en ik had tien hechtingen in mijn koppie. Ik kwam voor tien dagen in het ziekenhuis terecht maar ben daarna toch gewoon weer het dak op gegaan.’